Sobota a neděle jsou jen dva dny a co zbytek týdne? Díky nejvyspělejšímu systému stravování dětí na světě máme u nás v České republice tu možnost, že v době, kdy jsme v zaměstnání máme o stravování děti postaráno ve školních jídelnách. Bude pro rodiče, prarodiče, provozovatele, zastupitele a v neposlední řadě i pro čtenáře zajímavé nahlédnout do zákulisí nebo také pod pokličku školní jídelny. Většinou jsme v jídelně, restauraci nebo na dovolené jen konzumenti finálního výrobku ohodnoceného chutnalo - nechutnalo.

Není složité zmapovat pár typů jídel, které mají děti rády a to v občasných obměnách uvařit. Byli bychom neustále chváleni, zvláště, kdybychom často podávali hranolky, pizzu, hamburgery, špagety s kečupem, někdy rajskou omáčku, buchtičky s krémem a jiné oblíbené dobroty. Tudy však už mnoho let není cestička ve školním stavování vyšlapána.

Každá jídelna má zákonem stanoven směr, kterým musí jít, aby na konci cesty byl pro Vaše děti dobrý, esteticky vzhlížející , zdravý a hlavně nezávadný pokrm. Je nemyslitelné, aby se kuchaři ve školní jídelně ráno domluvili na co mají jejich chuťové pohárky zrovna chuť a to si také uvařili.

Jídelní lístek je pro Vaše děti pečlivě a s dostatečným předstihem naplánován, aby odpovídal a naplňoval předepsané výživové dávky pro děti jednotlivých věkových kategorií. Jinak přistupujeme k podávání jídel našim mrňatům ve školce a s jinou musíme počítat u našich skoro dospělých na středních školách. Na základní škole dělíme strávníky podle věku a v každé škole je podle data narození normováno jídlo na tři kategorie.

Na konci měsíce vedoucí jídelny sečte co bylo dětem podáno na talíř a získá přesný obraz o tom, jestli dodržela vyhláškou o školním stravování stanovený, tak zvaný spotřební koš. Ptáte se, co takový spotřební koš je ? Je to koš (dávky) spotřebovaných vybraných druhů potravin, z kterých stravu připravujeme a ty musí být v stanovených dávkách dodrženy. Podáme tím dětem nutričně a kaloricky vyváženou stravu úměrně k jejich věku.

Bylo by zajímavé si tipnout o jaké potraviny se jedná. Jakým potravinám byste přikládali důležitost, než budete číst dále ? Určitě jsme se shodli: je to měsíční dávka masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, tuků volných, cukrů volných, zeleniny, ovoce a luštěnin. Kuchařka musí stanovené dávky plnit a proto musí střídat druhy mas a jejich technologickou přípravu. Nemůžeme dětem nejčastěji maso usmažit, i když víme, že tato úprava je nejoblíbenější.

Polévky ve školním stavování nám díky vysvětlování kuchařek a učitelek MŠ děti konzumují. Jak mávnutím proutku po přechodu na základní školu důležitou složku oběda přehlíží a děti ve věku 8 až 12 let si ji často nechtějí u výdejního okénka odebrat. Chlapci pochopili, že se s ní lépe zasytí, děvčata polévky většinou odmítají. Polévka nám připraví organismus na trávení tím, že jej ohřeje a pak lze lépe využít všechny nutriční složky hlavního jídla.

Když si před hlavním jídlem dáme trošku polévky, šetříme trávicí trakt na čas, kdy už sám nebude tak výkonný a tohle je velký vklad pro naše stáří.
Pracovnice jídelny musí už dnes přesně vědět, co musí do jídelníčku měsíčně zařadit, aby na konci měsíce byl výkaz spotřebního koše v souladu s vyhláškou o školním stravování. Musí pohlídat též barevnost, abychom nepodali třeba červenou polévku a také červenou omáčku.

Nezapomenout zařadit 3-4 bezmasá jídla, nejvíce 3 sladká jídla, kterým by však děti daly přednost ve vyšším počtu. Namyslet správnou úpravu ryb, protože ryby, jako hlavní jídlo musí podat 2 x za měsíc k obědu a to je věru pro některé děti zkonzumovat těžké. Přílohy k hlavnímu jídlu jsou též ve svém počtu stanoveny. Upřednostnit bychom měli brambory a jejich různé typy přílohových úprav, nemyšleno však hranolky. Těstoviny ve svých tvarových podobách podáme 3 x , na rýži, jako přílohu nezapomeneme také 3x.

Určitě Vás bude zajímat, jak často mohou děti na talíři najít houskový knedlík. Doporučená dávka je 2 x za měsíc a jedenkrát knedlík bramborový. Teď určitě přemýšlíte, jak často jste knedlík četli na jídelníčku vystavený v šatně školky nebo když jste šli platit obědy pro dítě na základce.

Víte, že musíme zařadit luštěninové hlavní jídlo 2 x za měsíc a polévku 4x ? Jinak bychom neplnili závaznou dávku. Není to vůbec jednoduché, protože bohužel tento stravovací návyk si do školního stravování přinese jen velmi mizivé procento dětí. A víte, že tím prospíváme trávicímu traktu Vašich dětí a neukládají se ve střevech zárodky možných vážných onemocnění v pozdějším věku ? Rodiče, vážíme si toho, že nám děti svěříte do péče, když jste v pracovním procesu.

Věřte tomu, že se snažíme pozitivně ovlivnit zdraví dětí, Vás jen prosíme, abyste nám pomohli společně dětem vysvětlovat, jak strava ve školní jídelně pro ně důležitá. Kuchařky společně s vedoucí vymýšlí takové úpravy, aby byly pro strávníky zajímavé nejen chuťově, ale i vzhledově.

Ovoce a zeleninové saláty jsou dnes již denní samozřejmostí ve školkách, v dalších jídelnách v takových dávkách, aby byla stanovená dávka dětem podána.

Vedoucí školní jídelny pracuje s určitým objemem peněz vybraných od Vás na potraviny. Je povinna s nimi naložit ekonomicky a účelně tak, aby byly dávky splněny. Každé denní jídlo je odpovědně nanormováno a tím přesně a průkazně doloží čerpání finančního normativu.

Musí měsíčně normu čerpat tak, aby se nedostala do manka nebo příliš velkých úspor. Nakupovat potraviny v příznivých cenových relacích, kvalitní a není zvláštností, když vedoucí nakupuje od většího počtu dodavatelů. Pak může dosáhnout pestrost jídelního lístku, který se bude Vám a Vašim dětem líbit. Každá vedoucí jídelny ráda nebo rád, v případě mužů vysvětlí nejasnosti, které mohou vzniknout mezi Vámi a školní jídelnou.

Ochucování stravy již dnes není takový problém jak v minulosti. Řada koření se pro nás rozšířila, ale trvá , že si nemůžeme dovolit výrazně chutit, jak se s tím setkáte v restauracích. Tuky upřednostňujeme rostlinné, ale na přírodní též nesmíme zapomínat. Denní dávka potravin je nanormována na přesný stav přihlášených strávníků a proto se nikdy nemůže stát, že by děti jedly jídlo z minulého dne.

Pokud se setkáte z červenou omáčkou a druhý den s červenou polévkou, ujišťuji vás, že to nejsou žádné naředěné zbytky z minulého dne. To si žádná kuchařka nedovolí. Všechny postupy technologie přípravy jsou sledovány systémem kritických bodů, což je předpis Evropské Unie. Potraviny při skladování , jídla při přípravě a výdeji jsou teplotně sledovány, aby nemohlo dojít k pomnožení choroboplodných zárodků.

Absolutní čistota a dodržování hygienických předpisů je pro školní stravování samozřejmostí. Dnes máme provoz kuchyně rozdělen do jednotlivých pracovních úseků. Zaměstnanci jsou každoročně proškolováni v hygienických předpisech a jejich znalosti ověřovány znalostními testy. Každý pracovník musí být odborně zdatný, aby mohl ve školním stravování pracovat.

Hodně se hovoří o tom, že každé páté dítě trpí nadváhou ve věku 6-12 let. Naši pracovníci školního stravování jsou o tomto negativním jevu informování. Významným pomocníkem je v tomto případě školní stravování, vštěpuje dětem základní návyky správné výživy, ovlivňuje přímo jejich výživu. Je – li kvalitní stravování, jako například ve Vaší jídelně, může pomáhat odstraňovat některé nevhodné návyky, zmírňovat negativní stravovací zvyklosti z některých rodin a mít vliv na pravidelné konzumování oběda ve školní jídelně.

Trápí nás, že máme u výdejního okénka i takového strávníka, který svým výrokem, „To nejím, fuj“ degraduje celodenní práci kuchařek. Za ním ve frontě stojí dalších 6 žáčků, kteří výrok uslyšeli a i kdyby se na vydávané jídlo těšili, neodeberou si jej. Pak nastoupí luxování vaší ledničky doma, protože kluk má po příchodu z jídelny hlad.

Divíte se, teď znáte možná jeden z důvodů proč se tak děje. Přijďte při svých pochybnostem za námi do jídelny a promluvíme si o našem systému stavování v jídelně. Dáme Vám nahlédnou formou otázek do naší práce a věřím, že budete sami překvapeni počtem zákonů , vyhlášek a nařízení kterými je práce kuchařek a vedoucích jídelen sešněrována. To co si vy uvaříte doma, nám je taková úprava a ochucování jídla zakázáno.
Výše uvedené povinnosti nám pravidelně kontroluje Česká školní inspekce a hlavně Zdravotní ústav – hygiena a samozřejmě i zřizovatel zastoupený ředitelem školy.

Vážení rodiče, čtenáři a příznivci školního stavování věřte nám, že jsme si vědomi, že může být ohroženo zdraví Vašich dětí okamžitě, pokud se nebudeme správně epidemiologicky chovat. Jsme si plně vědomi, že se přímo podílíme na prevenci založení chorob u Vašich dětí, které se neprojeví třeba ani za deset let. Dítě nám často svěříte na stravu plných 16 let a pokud bude studovat vyšší odbornou školu i 19 let a to je už pořádná porce let. Pomožte nám dětem vysvětlit, že ve školní jídelně nám záleží na jejich budoucnosti a ta bude jen šťastná, pokud budou zdravé a plně v pohodě.

To je také cíl našeho snažení ve školních jídelnách. Neprospějete svému dítěti, když povolíte, aby se na jídlo, které mu zrovna nesedí nebo přímo nechutná odhlásilo. Spíše se ptejte proč mu nechutná a zjistíte, že proto, že jej vůbec nezná. Maminky, vy chodíte do práce a od toho, abychom nasytili děti za Vás jsme tady my. Jsme rády, když se nás děti ptají „ A z čeho jste to uvařili, to mně chutnalo, řeknu mamince ať mně to také uvaří“. Rádi vám recept napíšeme.

Největší pochvalou pro nás jsou vyjedené talíře a spokojené děti. Pomožte nám a naše příští generace bude zdravější a pokud bude zdravá, budeme i my rodiče spokojeni.

Metodička školního stravování Dagmar Kadlecová