Stačí tužka a papír

K vytvoření domácího rozpočtu stačí obyčejná tužka a papír. Pokročilejší ho mohou vést v excelu. Praktické je vzít na to rovnou formát A4 a vytvořit pět základních sloupců, které nám pomohou porovnávat příjmy a výdaje. Tím zjistíme, zda máme peněz přebytek nebo nedostatek a zároveň se ukáže, za co peníze utrácíme.

Do prvního budeme zaznamenávat naše příjmy, tedy nejen jejich výši, ale i strukturu. V druhém sloupci registrujeme naše výdaje, tedy veškeré peníze, které pravidelně odchází z našeho rozpočtu. Důležitý je třetí sloupec, který bude sloužit pro evidenci ročních, jednorázových výdajů jako jsou například náklady na dovolenou, pojištění domu, tramvajenky, dárky k Vánocům a narozeninám, povinné ručení apod. Pokud totiž na tyto výdaje nemyslíme dopředu, nenecháváme si na ně dostatečnou rezervu a musíme si dodatečně půjčovat. Z neplánovaných výdajů, které nás mohou zaskočit se rázem stanou plánované a ty už nikoho nepřekvapí.

Čtvrtý sloupeček nám pomůže hlídat výdaje, které budeme muset během roku uskutečnit za dosluhující spotřebiče v domácnosti. Přístroje většinou nepořizujeme v jeden okamžik a každý proto dosluhuje v jinou dobu. Pokud budeme myslet na rezervu i pro tyto případy, nemůže se stát, že budeme nuceni vzít spotřebitelský úvěr třeba na novou ledničku. Pátým, tedy posledním sloupečkem, kde evidujeme tzv. „železnou rezervu" si zajistíme, že nebudeme zaskočeni v případě neočekávaných výdajů. Tato rezerva nás uchrání od narychlo vyřízené půjčky.

Rozpočet mám

Sestavení rozpočtu je základ pro to, abychom neutratili víc než vyděláme. Znamená to, že máme pojem o každé koruně a můžeme se začít chovat efektivně ke svým výdajům. Výsledkem budou úspory, které nám umožní investovat nebo si zkrátka pořídit to, co si přejeme.

„Obecné doporučení je první tři měsíce zaznamenávat položky do domácího rozpočtu, zvykat si na tuto činnost a postupně sledovat, jak rozpočtování funguje a co to dělá s námi. Někteří v této fázi s rozpočtem skončí, protože se cítí omezeni sledováním výdajů. Dohled nad penězi jim totiž nedovolí neplánovaně nakupovat a to je odradí.

Je nutné vytrvat," říká Vítězslav Kus, obchodní ředitel společnosti KRUK, která se na českém trhu zabývá správou pohledávek.

S rozpočtem začínáme pracovat od třetího až čtvrtého měsíce, kdy už máme situaci zmapovanou a vracíme se k němu vždy na začátku a na konci každého měsíce. Na začátku proto, abychom naplánovali výdaje, které během období uskutečníme a na konci zase z toho důvodu, abychom porovnali plán se skutečností. S ohledem na výsledek upravíme plán na další měsíc podle toho, jestli jsme na nule, v mínusu nebo v přebytku a jestli se nám tedy povedlo ještě něco ušetřit.

Jednoduché, účinné

Člověk nemusí být rozený matematik, aby si dokázal spočítat příjmy a výdaje. I když to není nic složitého, řada lidí podceňuje důležitost udržení si přehledu o domácím rozpočtu. V případě, že se necítíte jistí v počtech nebo nechcete zapomenout na některou položku, využijte například kalkulačku domácího rozpočtu na www.nasedluhy.cz. Kalkulátor příjmů a výdajů spolehlivě spočítá, jak jste na tom s financemi.

Výsledkem neznalosti svých možností jsou neuvážené půjčky, které mohou při neschopnosti splácet vést až k soudu a exekucím. To je ale krajní řešení, ke kterému nemusí vůbec dojít, pokud dlužník se svým věřitelem komunikuje a má vůli svůj závazek řešit. Řada institucí, včetně společnosti KRUK, pomáhá rozložit zadlužení na společně domluvené splátky, které jsou přizpůsobeny finančním možnostem dlužníka. Domluva s věřitelem je tedy nejlepší řešení, které zajistí více klidu i v tíživé situaci a ochrání dlužníka před možnými nepříjemnými důsledky.

Když nevycházím

Když zjistíme, že jsou naše výdaje na konci měsíce pravidelně vyšší než příjmy, je třeba přijmout úsporná opatření. Omezení jsou někdy tvrdá, ale můžou nás zachránit od dluhové pasti. Existuje několik účinných tipů, jak předejít zbytečnému utrácení peněz. Když jdete nakupovat, pokaždé si udělejte nákupní seznam. Žádoucí je chodit do obchodu jen s plným žaludkem. Přestože zní tato zásada kuriózně, existuje řada výzkumů, které to potvrzují. V rámci možností porovnávejte nabídku několika obchodů a analyzujte slevy a akce. Ne všechno co je označováno za akci je skutečně zlevněno. Zkuste nakupovat přes internet a omezte telefonické hovory. V případě, že splácíte několik půjček, zjistěte si nabídky konsolidačních úvěrů. Prověřte také, jaké platíte poplatky za vedení svého účtu a případně změňte banku. Nezapomeňte, že mnoho drobných úspor umožní nahromadit značné finanční prostředky.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou sportovní potřebyJednou za dva týdny, vždy ve středu, se věnujeme se skupinou KRUK finanční gramotnosti. Jak vyplývá z průzkumu, který si nechala skupina KRUK spravující na českém trhu pohledávky, 50 procent Čechů přiznává, že průběžně nekontroluje svoje výdaje. Chrudimský deník na svých stránkách přinese užitečné informace, díky kterým se jeho čtenáři nemusí dostat do dluhové pasti. Zúčastněte se naší soutěže a vyhrajte hezké ceny sportovní potřeby.

Soutěžní otázka zní:
Co dělat, když jsou výdaje na konci měsíce vyšší než příjmy?

a) vypůjčit si peníze a rozdíl tím vyrovnat
b) přijmout úsporná opatření
c) mávnout nad tím rukou, vždyť to je normální

Odpovědi zasílejte na adresu chrudimsky@denik.cz, a to do 2. října. Příště zveřejníme jména výherců.