„Husa? To je tradice. Na Boží Hod si na ní pochutnáváme každoročně. K pečínce zasedneme i s rodinami našich dcer,“ vysvětluje Jana Bernardová z Chrudimě. „A krůtu jsme si dali pro změnu včera,“ dodává chrudimská důchodkyně.

Neuvadající zájem o křupavou pečínku potvrzuje i Zemědělské družstvo vlastníků Mrákotín, jeden z největších chovatelů drůbeže v regionu. „Chováme husokachny Barbaria, kuřata i krůty. Letos jsme nabídli našim odběratelům na konec roku šest a půl tisíce kuřat, čtyři tisíce kachen a tři a půl tisíce krůt,“ upřesňuje Jiří Strouhal, ředitel zemědělské firmy.

„Prodávali jsme přitom jak drůbež vcelku, tak i naporcovanou. Po všem se jen zaprášilo, nezbylo nic. Další várka kuřat půjde na porážku až ve druhé polovině ledna,“ dodává Strouhal. I když se některý rok prodají ptáci o něco dříve než jindy, poptávka je podle slov Jiřího Strouhala víceméně stabilní.

Křupavé drůbeží pečínky se od sebe výrazně liší obsahem využitelné energie. Zatímco ve 100gramech kachního či husího masa se skrývá více než 350kilojoulů energie, vmase kuřecím a krůtím je energie méně než polovina. Pozor by si tak měli dát všichni, kterým jde ozachování zdravé tělesné váhy.