Fokus Vysočina pomáhá lidem s duševním onemocněním na Vysočině a v Pardubickém kraji již 20 let, přesto byl uplynulý rok pro něj rokem nových výzev a aktivit.

Stáž v Británii

Do událostí spojených s plánovanou reformou psychiatrické péče se zapojil aktivně. Účastnil se seminářů i pracovních skupin Ministerstva zdravotnictví a je členem expertní skupiny Kraje Vysočina. Ředitelka organizace absolvovala studijní cestu do italského Terstu, kde navštívila vzdělávací středisko WHO.

Aktivně Fokus vstoupil do projektu ,,Paralelní životy" a podílel se na uspořádání pracovního setkání, pracovní konzultantka absolvovala třídenní stáž ve Velké Británii, kde mají s podporou zaměstnávání lidí s handicapem v běžných podmínkách bohaté zkušenosti.

Hlinsko

Ve středisku Hlinsko Fokus v rámci projektu Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví zřídil novou pracovní pozici peer konzultanta. Peer je člověk, který má vlastní zkušenost s duševními potížemi a jeho rolí je sdílet svůj životní příběh a přinášet naději lidem, kteří se aktuálně s duševní nemocí potýkají.

Nové projekty realizovala také jeho Dobrovolnická centra, která jsou aktuálně držitelem manažerské akreditace Ministerstva vnitra na všechny své dobrovolnické programy. Ve středisku Hlinsko díky grantu Nadace ADRA získali dobrovolníci svoje stálé dobře vybavené zázemí.

Pelhřimov

Projekt pelhřimovského centra ,,DobroDuch" umožnil seniorům Domova důchodců Humpolec strávit společné chvíle navzájem i ve společnosti dobrovolníků Fokusu. V Pelhřimově Fokus přijal již čtyři zahraniční dobrovolníky.

Havlíčkův Brod

V Havlíčkově Brodě díky podpoře z Fondu Vysočiny pokračoval v rekonstrukci objektu 5. května, v nově upravených prostorách poskytuje své služby Tým podpory v zaměstnávání.

Prodejna v nemocnici

Letošní podzimní Týdny pro duševní zdraví nabídly uživatelům nové programy, na základních i středních školách realizoval Fokus besedy na téma duševní zdraví a dobrovolnictví. Středisko Pelhřimov uspělo se svým projektem v programu ČSOB a ERA Pomáháme společně, programy Týdnů podpořil i Kraj Vysočina. S podporou Pardubického kraje se středisko Hlinsko aktivně podílelo na zorganizování akce Tady neziskovky vítejte!

Ekonomické aktivity Fokus rozšířily o provoz malého občerstvení v areálu Psychiatrické nemocnice Havlíčkův Brod. Pracovní uplatnění zde získalo osm osob se zdravotním handicapem. Fokus uspěl také ve výběrovém řízení Nadace Vodafone projektu Rok jinak a získal možnost spolupracovat celý příští rok s expertem na optimalizaci výrobních programů.

Dílny v Havlíčkově Brodě získaly grant od Nadace OKD na zakoupení nového užitkového vozu, který umožní rozvoj jejich výrobních programů.

(dop)