Hotelová škola Bohemia byla pověřena i celkovou organizací odborného klání. Pod vedením ředitele společnosti Bohemia Eduarda Kropáčka se své role znamenitě ujali i další pedagogové a studenti školy. Velké poděkování patří podle ředitele „hotelovky“ Jaromíra Peciny zejména učitelům odborných předmětů Janě Štrossové a Petru Čapkovi, kteří studenty na soutěž dokonale připravili.

Vítězná polévka

A jaké dobroty si mladíci na odbornou porotu přichystali? „V časovém limitu dvaceti minut jsem u stolu před zraky hostů připravil pikantní exotickou polévku s ořechovorozinkovým pletencem,“ říká „zlatý“ číšník Jakub Dubský. Jde přitom o velmi speciální recepturu. Polévka kromě tradičních přísad obsahuje také loupaný banán či jablka. Příprava je spojena s flambováním na ohni. Při hledání inspirace využívají v hotelové škole všech dostupných pramenů. Námět na základ této polévky například nalezli Chrudimští na internetu. „Těžko se s touhle originální dobrotou setkáte v jídelnách a vývařovnách. Cena jedné porce by se zřejmě pohybovala v řádu několika stokorun,“ vysvětluje s úsměvem učitelka Jana Štrossová. Také sedmnáctiletý Radek Trnka se výborně zhostil svého úkolu. „Tím byla příprava candáta se šťouchanými brambory, mrkví a zeleninovou oblohou,“ vysvětluje student čtvrtého ročníku Filip Šaroun, který se podílel na organizaci soutěže. Na oba úspěšné mladíky čeká ještě v letošním školním roce republikové finále, které se bude konat v Brně během potravinářského veletrhu Salima. Tam se čeští zástupci utkají s nejlepšími mladými kuchaři, číšníky a cukráři z Moravy.

Nebyli sami

V kategorii cukrářů hotelová škola své zástupce neměla. Vyznavače sladkého řemesla, kuchaře a číšníky vyslala ale do Pardubic také chrudimská Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb. Ani její zástupci si přitom nevedli špatně. Do brněnského finále postoupila osmnáctiletá Monika Vraspírová a stejně starý Tomáš Hůlka. Vraspírová bodovala na 7. místě s přípravou polévky před hostem. Předložila krém z červené řepy z kuřecího masa zjemněný smetanou s flambovanými švestkami v kabátku z anglické slaniny. Tomáš Hůlka se umístil na 13. místě. Postup mu zajistilo filé z candáta prokládané pršut šunkou, špenátovým listem a královským ementálem, doplněné šťouchanými brambory a houbovou omáčkou s tymiánem. Chrudimští studenti zřejmě dobře vědí, co platí na mlsné jazýčky!