Zprávy a zvěsti

Debata na sociální síti Facebook je obsáhlá – diskutující Hlinečáci se pozastavují nad tím, že pár prodavaček navíc nezaměstnanost v Hlinsku nesníží. „Ještě si živě pamatuji rekonstrukci budovy ředitelství ETA s novou recepcí s drahými obklady, všechno v nerezu. Teď se prý má vše srovnat se zemí a místo toho tam bude další megaobchoďák. Na co? Že to prý lidem přinese práci. To asi ano, ale spousta dalších jinde zase o práci v menších obchodech přijde. Nechtělo by to spíš do Hlinska dostat nějakou firmu, která by zaměstnala středoškoláky a vysokoškoláky? Ti totiž z města utíkají nejvíce. A už se nevracejí," píše Radek, jeden z diskutujících na facebooku.

Z informací, které redakce Chrudimského deníku získala, je jisté, že planýrovat se ve velkém nebude. Vedení firmy Megatech Industries Hlinsko, která v areálu bývalého podniku ETA sídlí, chce totiž prodat pouze budovu, ve které v minulosti sídlili úředníci. Administrativní objekt je oddělen silnicí od ostatních výrobních hal.

„Dostali jsme od firmy oficiální žádost o změnu územního plánu. V minulém týdnu se zastupitelé sešli s vedením společnosti Megatech a seznámili se s plány, které firma má. Je potěšující, že rozšiřuje výrobu a vytvoří díky tomu prozatím 73 nových pracovních míst," řekla včera starostka Hlinska Magda Křivanová.

Proč chce firma prodávat bývalou administrativní budovu, má podle jejích slov lehce vysvětlitelný důvod – nevyužité prostory v areálu je třeba udržovat, což stojí obrovské finanční prostředky.

V hale 100 panují přípravy na rozšíření výroby komponentů pro automobilový průmysl. Ostatní prostory jsou k dispozici těm, kteří by měli zájem v Hlinsku odstartovat malé a střední podnikání. „Je to průmyslová zóna Hlinska, která čeká na investory," dodává Magda Křivanová.

Odbory souhlasí

Majitel firmy Megatech Industries Maximilian Gessler se hned z počátku záměru prodat kus území zajímal o názor odborů. „Sto procent odborových funkcionářů vyjádřilo svůj souhlas. Nakupují se nové stroje, rozšiřuje výroba. Budou nová pracovní místa. Byli jsme přizváni k jednání a jsme pro," řekla šéfka podnikových odborů Alena Šírová.