VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hranolky a chipsy pocházejí 
také z brambor v našem okolí

Řepníky – Brambory jsou doménou spíše kraje Vysočina. Přesto i na Chrudimsku máme úspěšné pěstitele těchto „podzemních jablek".

24.6.2012
SDÍLEJ:

Brambory - ilustrační fotoFoto: Deník

V prvním dílu našem seriálu o zemědělství jsem zmiňovala podnik, který brambory pěstuje a prodává ze dvora lidem. To je ale spíše činnost doplňková.
Podnik ALA a.s. Řepníky v Řepníkách blízko Luže, který částečně hospodaří v našem okrese, se pěstování brambor věnuje dlouhodobě a velmi úspěšně. Brambory mají na rovné stovce hektarů. Potřeba plochy je však daleko vyšší, protože z agronomického hlediska je vhodné brambory po sobě pěstovat nejdříve po čtyřech až pěti letech kvůli přenosu chorob. Velkou výhodu má podnik i v tom, že má živočišnou výrobu – chov červenostrakatého mléčného skotu. Právě hnůj zvířat je neocenitelným zdrojem živin v osevním postupu. Je těžko nahraditelný obecně při pěstování okopanin, zvláště brambor. Živiny zůstávají po sklizni dále v půdě a okopaniny tak bereme za tzv. zlepšující plodiny pro následné pěstování například obilovin. Vhodná předplodina pro brambory je například vojtěška, kterou v Řepníkách rovněž pěstují pro krmivovou základnu skotu. Jinak bychom ji na polích nenašli.

Víte, že?: Brambora není zase tak stará plodina v našem jídelníčku? V Čechách se začala pro účel konzumace pěstovat až v druhé polovině 18. století. V klášterních zahradách ji sázeli i jako okrasnou exotickou rostlinu. Kromě hlíz, tedy té podzemní části, kterou konzumujeme, je zbytek celé rostliny jedovatý. Původně brambory pocházejí z oblasti dnešního Peru.

Zajímavostí je, že v Řepníkách nepěstují jen konzumní brambory pro využití v kuchyni tak jak je známe – tedy především pro vařené přílohy, ale pěstují speciálně vyšlechtěné odrůdy pro výrobu hranolek a smažených lupínků. Odběr brambor je zajištěn dopředu smluvně, což je z ekonomického hlediska velmi důležité.

Na výrobu těchto polotovarů a výrobků není možné použít klasickou bramboru, i když doma v kuchyni to tak mnohdy děláme. Na hranolky se zpracovávají především hlízy s vyšším obsahem škrobu, aby hranolky držely tvar i po usmažení, byly křupavé a dlouhé. Jedná se především o velké polodlouhé tvary hlíz. Podle „rozdělení ranosti" jde o rané pozdní odrůdy, jež mají ve svých vlastnostech uvedené použití pro výrobu hranolek. Jde o tzv. užitkový směr popsaný v seznamu odrůd registrovaných v ČR. Podnik pěstuje „hranolkové" odrůdy s označením Innovátor, Santana, Agrie, Markies.

Brambory na výrobu smažených lupínků jsou také vyšlechtěné a pro tento účel vyjmenované v seznamu odrůd, stejně jako ty pro hranolky. Aby lupínky lahodily oku, volí se převážně kulaté tvary hlíz s vyšším obsahem škrobu a na rozdíl od ostatních brambor mají nejmenší obsah redukujících cukrů v hlíze. Ten by při smažení lupínky zabarvoval. Vhodné jsou odrůdy typu Saturna a nejnovější Lady Clair.

Specifické je i skladování brambor, které jsou později určené pro úpravu. Musí být dodržena konkrétní teplota a vlhkost. Sklady se nazývají různě a mají jiný princip podle toho, zda se jedná o krechty, bramborárny nebo sklepy.

Obecná technologie pěstování se příliš neliší mezi typy konzumními a těmi, které jsou určené pro další zpracování. Velký důraz se klade na šetrné zacházení s hlízami při sklizni a následné manipulaci s nimi. Hlízy nesmějí být mechanicky poškozené, v opačném případě nemohou být zpracovávány. Sklízí se speciálními vyorávači brambor a hektarový výnos činí kolem 30 – 40 tun z hektaru.

Podnik v Řepníkách dodává brambory pro výrobu hranolek české firmě Friall s.r.o. Tábor a Fritagro Čížkov a odrůdy pro výrobu smažených lupínků odebírá rovněž česká firma Bohemia Chips.

V našem jídelníčku mají brambory nezastupitelnou úlohu nejčastěji připravované přílohy. Průměrná spotřeba brambor na hlavu je 80 kg za rok.
Varné typy rozdělené podle písmen můžeme jednoduše popsat: varný typ A – salátové, varný typ B – pro většinu pokrmů, varný typ C – na kaše a hranolky. Většina obchodů tyto typy uvádí na štítcích a balené brambory mívají tyto typy uvedeny i na etiketách. Existuje i varný typ D, který však není vhodný pro konzumní účely.

Je pravda, že hranolky a smažené lupínky nejsou zrovna moc dietní a zdravé. Ale jsou dobré a v malé míře jistě neuškodí. Tak až si rozděláte sáček své oblíbené křupavé pochoutky, podívejte se i na firmu, která je vyrábí. Třeba si pochutnáváte právě na těch našich „krajánkových" z Řepníků. Je celkem fajn vědět, že rostou za humny.

Pokud upřednostňujete vařené přílohové brambory a máte je kde přes zimu uskladnit, tak je prodávají od podzimu do jara v 25 kg pytlích ve výrobním středisku v Řepníkách. Vybrat si můžete žlutoslupkaté nebo červenoslupkaté.

Vanda Rektorisová, ředitelka Agrární komory Chrudim

Autor: Redakce

24.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

Ilustrační foto

Policie hledá svědky nehody

Starosta věnuje 10 tisíc korun za dopadení vandalů

Chrudim – Starosta města Chrudim Petr Řezníček se rozhodl vypsáním finanční odměny přispět k dopadení vandala, který nedávno počmáral opravenou Myší díru.

Na Resselově náměstí hořel automobil

Chrudim – Operátor Městské policie Chrudim zaregistroval hořící automobil na Resselově náměstí. Na místo přivolaní strážníci se pokusili automobil uhasit pomocí ručního hasicího přístroje, následně se na místo požáru dostavila jednotka profesionálních hasičů, která automobil uhasila.

Výhry si musíme cenit. Hráli jsme s excelentním týmem, řekl Conde

Praha, Chrudim - Šlágr, hit, magnet… Na jedné straně Sparta, na druhé třináctinásobní mistři z Chrudimi, kteří už jedenáct let v řadě nikoho nepustili k futsalovému titulu. Jenže letos si na mistrovské oslavy brousí zuby právě pražský klub.

Obchody se nehýbou, prodejce vyhnala EET

Rosice – Rozjezd předvánočního prodeje na obecní tržnici v areálu bývalé rosické cihelny je letos rozpačitý. Návštěvník se tu rozhodně neprodírá takovým množstvím stánků, jako tomu bylo dřív.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT