Dlužno říci, že zákazník vdrtivé většině ani nic jiného nežádá. „Určitě si dáme na Štědrý večer kapra. Mně třeba chutná ipstruh a další ryby, jenže kVánocům patří kapr,“ říká Aleš Zvolánek zMorašic.

Jeho slova potvrzují izkušenosti rybářů. Třeba zpodniku Rybářství Litomyšl, hospodařícího na Havlovických rybnících. „Vnabídce máme také tolstolobiky. Je to ryba tučnější, vyhledávaná především kuzení. Doporučit mohu také amura. Jeho maso se podobá masu kapra. Podobně jako tolstolobik se nechová tak intenzivním způsobem, je ovšem výrazně dražší,“ uvádí Jindřich Groulík zobchodního oddělení rybářské firmy.

Maloobchodní prodejci ale sázejí na jistotu, až 95% odebraných ryb proto tvoří právěkapři.

Aco pstruzi?

Občas bývá možné narazit ina nabídku pstruhů nebo rybích dravců. Tyto druhy jsou však dražší a jdou na odbyt málo. Navíc jsou mnohem citlivější na kvalitu vody a snadněji uhynou. Ado tohoto rizika se obchodníkům nechce. Kapříka si ale přes každoroční lamentování nad rostoucími cenami může dovolit stále téměř každý. První třída této ryby by měla být na trhu vcenách okolo 68korun za kilogram. Výběroví kapři nad dva a půl kilogramu stojí ještě odalší desetikorunu více.