„Většina Heřmanoměsteckých si bere dovolenou a drží posvícení. Večer se konají posvícenské zábavy," řekl starosta Heřmanova Městce Aleš Jiroutek. Většina z padesáti pěti pouťových atrakcí se tak začala skládat až v pondělí večer a velký úklid začal v úterý. Pouťové prostranství však skupinka osmi pracovníků uklízela průběžně.

Stánkaři stojí fronty

Hladký průběh Bartolomějské pouti narušilo nevybíravé počasí, které návštěvníky počastovalo zejména během nedělního odpoledne vydatným deštěm. Atrakce se však nezastavily. „Lidi déšť neodradil, dorazilo jich poměrně dost, a to jak na pouť, tak na fotbal," doplnil Aleš Jiroutek.

Letos přijelo na heřmanoměsteckou pouť i 250 stánkařů. Místa pro ně se předprodávají a už 19. srpna město hlásilo, že jsou vyprodána.

Sečtený účet po pouti mají v Chrudimi, kde Salvátorská pouť vydělala 751 875 korun. „Je to asi o osm tisíc korun více, než loni," doplnila tisková mluvčí městského úřadu Sylva Drašnarová.

Už v květnu se konala pouť v Trhové Kamenici. Městys ji i letos pořádal tak, že pronajal náměstí soukromé firmě, která zajistila atrakce. Letos jich dorazilo podle starostky Ivy Dostálové okolo patnácti. Nechyběl ani zástup stánkařů, kteří do Trhové Kamenice jezdí pravidelně. Letos jich dorazilo přes padesát.

„Stánkaři už v týdnu před poutí volali, zda mohou dorazit. Omezené to nemáme. Za pronájem náměstí a stánkových míst jsme vybrali celkem přes šedesát tisíc korun. Systém organizování pouti ještě aspoň rok měnit nebudeme" uvedla starostka.

Organizace zvenčí

Podobným způsobem organizují pouť i v Ronově nad Doubravou. „Náměstí pronajímáme soukromníkovi. Máme na něj několik požadavků, například na počet atrakcí, aby zaplnily náměstí. Zatím nic na tomto systému měnit nebudeme. Místa na stánky nezadáváme, kdo přijede, může si za poplatek stánek v ulicích u náměstí postavit. Místa je dost. Kdo však přijede až v sobotu, musí se spokojit s místem, jaké má. Letos bylo stánků kolem dvaceti," dodal starosta Miroslav Žítek.

LUKÁŠ VANÍČEK