Museli kvůli nim zefektivnit výrobu a častěji své produkty inovovat. Nadnárodní společnost Ravensburger Karton z Poličky naopak svůj obrat každoročně zvyšuje.

Největší zájem je 
o didaktické hračky

Firma Dřevovýroba WMC Karla Makovského z Dědové na Chrudimsku patří k dlouholetým producentům dřevěných hraček.

Kvůli vyšší konkurenceschopnosti a udržení cen snížila počet zaměstnanců v posledních letech z patnácti na sedm, nahradila je CNC stroji. Díky tomu se podařilo zachovat původní obrat.

Největší zájem je o didaktické hračky, z kterých děti skládají obrázky, dřevěnou abecedu, loutková divadélka a hračky vydávající tóny.

„Dnes rodiče nekupují jen nějakou věc na strkání, ale mají zájem na tom, aby to tomu dítěti něco přineslo, aby ho to rozvíjelo," řekl Karel Makovský.

Levný dovoz okopírovaných hraček z Asie, který trápí velké výrobce, jej příliš neohrožuje. Stěžuje si jen na to, že zaměstnaným živitelům rodin může vyplácet jen třináct tisíc korun měsíčně.

Kolem osmdesáti procent svých výrobků vyváží do západní Evropy.

Bez větších výkyvů jdou na odbyt i výrobky Zdeňka Bukáčka z nedaleké Krouny. Pracuje sám, vytváří hlavně tradiční lidové nebo i moderní figurky s pohyblivýma rukama. Sám je označuje spíše jako folklorně-dekorační předměty.

„Dříve jsem dělal třeba jeden druh výrobku do měsíce, dnes musím za tu dobu série několikrát měnit," uvedl Zdeněk Bukáček, jehož hračky směřují pouze na český trh.

Vyrábějí puzzle, pexesa a další hry

V posledních letech naopak výrazně rostl obrat hraček a stolních her Ravensburger Karton z Poličky. Společnost vytvořila minulý rok zisk před zdaněním více než 160 milionů korun, což proti roku 2010 představuje zlepšení o více než 48 procent. Počet zaměstnanců meziročně vzrostl o 97 na 496. Přispělo k tomu mimo jiné rozšíření skladových prostor a výrobních technologií.

„Vysoká a standardní kvalita, dobré náklady a flexibilita," vyjmenoval své hlavní „trumfy" jednatel firmy Marcel Hlouš.

Velkou výhodou je také zázemí mateřské nadnárodní společnosti a jejího vývojového a obchodního oddělení.

Původně v Poličce vyráběla hry společnost Tofa Polička, kterou v roce 1997 koupila německá skupina Ravensburger Spieleverlag. Postupně investovala do výroby desítky milionů korun.

Firma vyrábí zvláště puzzle, mozaiky, malovací sady, pexesa a další hry pro děti i dospělé. Většinu výrobků vyváží, kromě Evropy a Asie i do zámoří.