Po obědě se naštěstí oblačnost protrhala, ale sluníčko nevysvitlo. Naštěstí se bohatý program expozice nemusel s ohledem na počasí příliš měnit.

Protože byla akce dostatečně dopředu pořadateli avizována, do Nabočan zavítal hojný počet vystavovatelů i těch, které zajímají nejnovější trendy pěstování polních plodin nebo nejmodernější zemědělské stroje.

Při prvním dni výstavy, která potrvá do čtvrtka, vznikla spousta obchodních transakcí.

A kdo do Nabočan zavítal bez odborného zájmu, domů s prázdnou neodjížděl.

Zajímavý farmářský trh představil ve stáncích prodejců regionální potraviny včetně ochutnávek, takže bylo i o „laickou“ veřejnost dobře postaráno.

Jídla z luštěnin jsou ve velké oblibě

Do soutěže o vepřovou kýtu a sud piva se přihlásili naši čtenáři s nadšením. Je vidět, že zdravé pokrmy z luštěnin jsou v oblibě.

Čočkový salát: 1/4 kg uvařené vychladlé čočky, 1 velký zavináč (nebo 2 malé) i se zelím nadrobno pokrájet, 15 dkg šunky nebo šunkového salámu nakrájené na malé kostičky, najemno nakrájená cibule. Přidá se majonéza nebo bílý jogurt s malou lžičkou hořčice a vše se dobře promíchá. Nechá se v lednici nejméně 2 hodiny uležet. Tento salát je i výborným „vyprošťovákem“ po náročných oslavách. (Miroslava Paulusová, Nasavrky)

Fazolový gulášek:
300 g bílých fazolí, 400 g hovězího (vepřovho) masa, olej, 1 velká cibule, kmín, sůl, pepř, mletá paprika, 2 stroužky česneku, bobkový list, 100 ml kečupu. Fazole si namočíme alespoň 12 hod předem. Uvaříme je s bobkovým listem doměkka (můžeme přidat větvičku saturejky, snižuje nadýmání), poté je scedíme. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájené maso, posypeme kmínem a orestujeme. Poprášíme paprikou, podlijeme vodou a dusíme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, kečup, fazole a ještě provaříme. (Radka Kandusová)

Fazolový hrnec:
20 ml oleje na smažení, 1 střední cibule, 3 nožičky párků (jemný nebo vídeňský), špetka tymiánu, špetka oregana, 1 lžička sladké papriky, 2 konzervy červených fazolí (420 ml), 1 rajčatový protlak, 4 lžíce sladkého kečupu. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme párek nakrájený na kolečka (nebo na půlměsíčky a osmahneme.. Okořeníme tymiánem, oreganem, a paprikou (kdo má rád ostrá jídla, může dát pálivou), promícháme. Na směs vysypeme červené fazole ve slaném nálevu a rajčatový protlak. Pečlivě zamícháme. Nakonec přidáme kečup. Podle potřeby lze ředit horkou vodu Jako přílohu podáváme chléb nebo rohlíky. (Jaroslav Andr, Zaječice)

Čočkový prejt: 250 g čočky, 150 g jáhel, cibule, olej, majoránka, sůl, česnek, nové koření mlet, pepř. Přebranou čočku na noc namočíme, druhý den ji uvaříme doměkka. Jáhly spaříme a asi 10 minut vaříme. Na oleji osmažíme cibuli najemno, nakonec přidáme česnek a ostatní koření. Vše promícháme (jáhly + čočku + obsah pánve) a dáme do vymazaného pekáčku a zapečeme. Komu se to zdá moc zdravé, vymění olej za sádlo a přidá uzeninu. (Marie Kratochvílová, Bylany).

Další recepty otiskneme ve čtvrtek. (red)