Podle statistik byla v Pardubickém kraji nejnižší květnová nezaměstnanost v roce 2008, kdy poklesla na 4,5 procenta. Předtím ani potom už se pod pět procent nedostala až letos. Naopak v roce 2010, tedy už dva roky po nejlepším květnu, vzrostla květnová nezaměstnanost v kraji na 8,7 procenta .

V Královéhradeckém kraji letos v květnu počet lidí bez práce klesl na pět procent, ale k dosavadnímu rekordu se kraj nepřiblížil ani vzdáleně. Vůbec nejnižší květnová nezaměstnanost, kterou tady zaznamenali v roce 2008, totiž činila 3,8 procenta.

Pracovníky shánějí všechna odvětví

„Velkou poptávku po pracovních silách zaznamenáváme ve všech odvětvích," uvedl ředitel pardubické krajské pobočky Úřadu práce Petr Klimpl. Dodal, že řada zaměstnavatelů plánuje rozšíření výroby nejen v dosavadních prostorách, ale i v nových objektech.

Počet nezaměstnaných v regionu činil v květnu 36 203 lidí, což je téměř o 11 tisíc méně než ve stejném období loňského roku.

Také v celostátním měřítku si východní Čechy vedou dobře mezi kraji s nejnižší nezaměstnaností je Pardubický se 4,8 procenta na třetím a Královéhradecký s pěti procenty na čtvrtém místě. Průměrná nezaměstnanost v celé ČR dosáhla na konci května 6,4 procenta.

„Nejnižší podíl nezaměstnaných osob přitom v květnu zůstal v Praze se 4,6 procenta, těsně ji následuje Plzeňský kraj. Na druhém pólu naopak zůstávají kraje Ústecký s 9,7 a Moravskoslezský s 8,8 procenta lidí bez práce," uvedl analytik Miroslav Novák.

O prázdninách pokles skončí

Z okresů je na tom v regionu tradičně nejlépe Rychnovsko, kde nezaměstnanost klesla na 3,5 procenta, pod čtyři procenta se dostalo také Jičínsko, i když jen těsně. Třetí je Pardubicko se 4,1 procenta.

Nejhorší situace je dlouhodobě na Trutnovsku a Svitavsku, ale také v těchto oblastech se velmi výrazně lepší. Například Trutnovsko zaznamenalo od dubna do května snížení nezaměstnanosti o sedm desetin procenta, což byl v regionu největší skok. Výrazné zlepšení zaznamenali také na Chrudimsku, kde počet lidí bez práce klesl o šest desetin procenta.

„V červnu v kraji ještě očekáváme pokles asi o desetinu procenta," uvedl Petr Klimpl. O prázdninách však podle něj pokles zřejmě skončí, protože v evidenci úřadů práce přibudou absolventi škol. Navíc v době dovolených noví zaměstnanci do práce nenastupují, protože je nemá kdo zacvičovat.

Lidí bez práce ve východních Čechách výrazně ubývá.