Vlastní zahrádku s ovocnými stromky má přitom, zejména na vesnici, téměř každý. „Pálení je stále oblíbenější. Já sám jsem se nechal inspirovat v Německu, kde jsou lidé ve využívání přebytků ze zahrádky velmi důslední,“ uvádí majitel palírny ze Žumberka Miroslav Holub. Rukama mu jen v loňském roce prošlo na 40 tun zralého ovoce. Podle jeho slov vede v regionu co do obliby hruškovice. „Švestky, to je tradice. Hodně se pálí i jablka. Ale hrušky jsou v posledním období bez konkurence,“ vysvětluje Holub. Na litr padesátiprocentní kořalky je právě u hrušek zapotřebí asi 14 kilogramů plodů. Na stejné množství kořalky stačí přitom jen 11 kilogramů jablek, ještě méně je potřeba zralých a šťavnatých švestek.

Produkty z pěstitelských palíren dosahují mnohdy lepší kvality než zboží zakoupené v obchodech. Kořalka mívá navíc osobitou chuť podle konkrétní lokality, odkud pochází surovina pro její destilaci. Důležitá je ale skutečnost, že množství vyrobené pálenky je omezeno třiceti litry čistého alkoholu na domácnost a rok. Na to by si zákazníci měli dávat dobrý pozor. Zvlášť tehdy, pokud si nechají vyrábět pálenku v různých provozovnách. „Celníci jsou při kontrole velmi důslední a přesní. Konkrétního klienta si snadno dohledají z dokumentace třeba i několika různých palíren. Každý litr lihu navíc pak dodatečně zdaní částkou 133 korun. A ještě vyměří provinilci pokutu. Mnozí se pak nestačí divit, jak se jim pití prodraží,“ uzavírá Holub.