O desítky procent se během léta zvyšuje výstav hlineckého pivovaru. Firma dodává pivo nejen do hostinců a prodejen na Chrudimsku, odběratele má i v sousedních okresech. Největší zájem mají zákazníci o jedenáctistupňové a dvanáctistupňové pivo.

Hlinečtí jsou s dosavadním průběhem letní sezony spokojeni. Podnik s šedesáti zaměstnanci vystaví za letošní červenec více než 9000 hektolitrů pěnivého moku. Pokud se v srpnu výrazně neochladí, mohlo by jít pro hlinecké pivovarníky o dobrý rok. „V současné době nabízíme lidem šest druhů sudových a stejné množství lahvových piv. Desítky přitom vyrobíme výrazně méně, tak okolo dvaceti procent. Největší zájem je o jedenáctku a dvanáctku,“ uvádí majitel hlineckého pivovaru Milan Vedra.

„To je zajímavé, předpokládal bych, že desítka bude v létě oblíbenější,“ míní Vladimír Jírek ze Zaječic, který si včera dopřával půllitr vychlazené české lahůdky v jedné ze slatiňanských hospůdek. „Já osobně dávám určitě přednost desítce. Proč? Jednak pivo tolik nestoupá do hlavy, navíc bych řekl, že po dvanáctce se později dostaví o to větší žízeň,“ dodává Jírek s úsměvem.