Pozor na pravidlo čtyř: Zimní pneumatiky musí být na všech čtyřech kolech, vzorek musí být minimálně čtyři mm hluboký a neměly by být v provozu déle než čtyři roky.

„Máme stále prázdno. Je to stejné jako každý rok, letos možná ještě o to horší, že venku bylo doposud slunečno a teplo, takže na výměnu pneumatik si nikdo ani nevzdechl," řekl Karel Bláha z jednoho z pardubických pneuservisů. Obyčejně tu mají největší nával pět dní před 1. listopadem a pět dní po něm.

Povinnost jezdit na zimních pneumatikách ukládá zákon. Řidičům, kteří od 1. listopadu nebudou mít přezuto, hrozí v případě zimního počasí nebo tam, kde je obávaná značka „zimní výbava", pokuta 1500 až 2500 korun. A v případě nehody jim nemusí pojišťovna proplatit vzniklou škodu.

Brzdná dráha.„Nejenže to vyžaduje zákon, ale na prvním místě je hlavně bezpečnost. Na letní pneumatice v chladnějších podmínkách nebo na kluzkém povrchu máte mnohem delší brzdnou dráhu," varoval Miroslav Charouz z BESIPu.

Alfou a omegou je hranice sedm stupňů Celsia. Pokud je venku tepleji, vyplatí se letní, pokud chladněji, pak zimní pneumatiky. Od dnešního prudkého ochlazení však ráno teploty mají klesat už hluboko pod těchto sedm stupňů a denní maxima už do konce roku nebudou nejspíš příliš často překračovat desítku.

Pro přezutí je tak podle odborníků vhodný čas právě nyní. „S přezouváním jsme už začali. Ráno už jsou teploty opravdu nižší a zimní pneumatiky mají za těchto podmínek lepší přilnavost k vozovce," přisvědčila Lenka Kroutilová z jednoho z pneuservisů.

Přezout na zimní pneumatiky už nyní doporučuje i Miroslav Charouz. „Silnice jsou kluzké nejen kvůli mlhám a ranním námrazám, ale také kvůli spadanému listí a znečištění od traktorů, které jezdí z polí," upozornil.

Bezpečnostní rizika platí však i u opotřebovaných pneumatik, které už nemají dostatečně hluboké drážky. Jde ovšem i o věk, gumy stárnou i bez ohledu na jejich provoz. Proto BESIP doporučuje používat zimní pneumatiky nejvýše čtyři roky. 

Kdy jsou povinné zimní pneumatiky• Zimní pneumatiky jsou ze zákona povinné v období od 1. listopadu do 31. března. Ale to jen v případě, že se na silnicích nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo pokud je mohou řidiči podle povětrnostních podmínek očekávat.

• V místech, kde se nachází značka Zimní výbava, musejí řidiči mít v tomto období (od 1. listopadu do 31. března) zimní pneumatiky vždy, i v případě příznivého počasí.

• Osobní auta musejí mít zimní pneumatiky na čtyřech kolech a hloubka dezénu musí být minimálně čtyři milimetry. Gumy by neměly být starší než 4 roky, pokud jsou opotřebované, zhoršují se jejich jízdní vlastnosti a brzdná dráha je delší.

Koupit užší nebo širší gumy?