Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) proto lidem radí, aby vejce vybírali nejen čistá, s neporušenou skořápkou, označená, ale také vhodně uskladněná.


„Vyhláška stanovuje, že vejce musejí být skladována v rozmezí od 5 °C do 18 °C, v žádném případě nesmějí být vystavena přímému slunci. Čím vyšší teplota, tím se snižuje doba jejich použitelnosti.

Některé hypermarkety však toto nedodržují a zboží nyní nabízejí bez jakýchkoliv opatření uprostřed prodejny, kde teplota bude určitě vyšší než stanovených maximálních 18 °C,“ upozorňuje mluvčí SOS Jan Mišurec.
Samozřejmostí je i označování vajec. Pro spotřebitele je nejdůležitější označení minimální trvanlivosti vajec, ale také jejich velikosti, udávané písmeny od S až do největších vajec označených XL.

SOS upozorňuje i na problémy, které mohou nastat při nákupu velikonoční pomlázky v podobě nejrůznějších čokoládových zajíců, vajíček, slepiček, kuřátek. Figurky, často označené jako čokoládové, nesplňují podmínky pro toto označení. Čokoládová cukrovinka musí obsahovat maximálně pět procent rostlinného tuku. Pokud jej obsahuje více, nesmí mít označení jako čokoládová – v tomto případě by šlo o klamavou obchodní praktiku.
SOS upozorňuje i na nákup čokoládových, vaječných, ořechových a jiných likérů, u nichž je zapotřebí věnovat pozornost datu spotřeby. Likéry se, na rozdíl od alkoholických nápojů s vyšším obsahem alkoholu, velice snadno kazí.

V případě potřeby lze potraviny reklamovat. Záruční doby se liší podle toho, o jakou konkrétní potravinu jde. Pokud jde o potraviny podléhající rychlé zkáze, jako například saláty, dorty apod., tak ty lze reklamovat pouze do následujícího dne. U ostatního zboží záleží na minimální trvanlivosti či době použitelnosti. Pokud není uvedena tato doba, je zákonem stanovená obecná záruční doba na osm dní.

(vab)