„Nejvíc se používají odstíny oranžové, broskvové, žluté. Velký hit je kombinace barev šedooranžové. Hodně klienti volí nepravidelné pruhy, které mají různé odstíny. Když se zákazník nemůže rozhodnout nebo jakou barvu zvolit, snažím se mu poradit" říká malíř Petr Sýkora ze Zaječic.

Samozřejmě, levnější variantou je, vymalovat si sám. Patnáctikilogramové vědro Primalexu necelé tři stovky a tónovací barvy od 40,- Kč. Další možností je, nechat si barvu namíchat strojově ve specializovaném obchodě nebo v hobby marketu podle vzorníku. Vybereme si patřičné štětky nebo válečky a můžeme se pustit do díla. Na výběr je i spousta šablon na různé ornamenty, které se pohybují okolo stokoruny.

„ Vloni jsem si vymalovala sama a jsem se svou prací spokojená. Ušetřila jsem za malíře a bylo to jednoduché," říká třiatřicetiletá Jana Pecková z Hrochova Týnce.

O generaci starší Milada Pilařová ze Žacléře si na práci objedná malíře. „Je to vzhledem k našemu věku. Chceme vymalovat byt barevně a sami si na to netroufneme," krčí rameny sedmasedmdesátiletá důchodkyně.

Objednání profesionála vidí jako nejlepší řešení i sedmašedesátiletá Hana Vazačová z Hrochova Týnce. „Už jsme domluveni na barvách, sami bychom to nezvládli," míní.
Ve své vlastní síly věří sedmačtyřicetiletá Naďa Jelínková. „Barvy nepoužíváme, proto si zvládnu vymalovat sama," říká.

(luco)