První předvelikonoční jarmark v sobotu na náměstí Čeňka Strouhala poskytl návštěvníkům pestrou nabídku tradičního českého zboží. O návštěvnost nemuseli mít pořadatelé strach, do Seče totiž zavítali lidé nejen z chrudimského okresu.

Před nákupním střediskem nešlo zaparkovat, řidiči hledali místo v postranních ulicích lemujících náměstí. Stánkařů přijelo do Seče hodně. „Jsme spokojeni, nabídka zboží byla velmi pestrá a věříme, že se veřejnosti první předvelikonoční jarmark líbil,“ hodnotí premiérovou akci vedoucí sečského turistického informačního centra Olga Široká. Právě ona se postarala o to, aby sortiment nebyl jednotvárný. Řekl to Milan Cyprián, vedoucí místních technických služeb, které mají činnost informačního centra ve své správě. „Hlásí se k nám spousta obchodníků, z nichž pečlivě vybíráme. V případě předvelikonočního jarmarku nám šlo o to, aby měl skutečně staročeský ráz, takže jsme preferovali tuzemské výrobce a prodejce,“ vysvětluje Milan Cyprián.

Dřevěné a keramické nádobí, originální parafinové svíčky, kraslice, dětské hračky a nábytek, kovářské výrobky, textil, sladkosti a mnoho dalšího zboží bylo na pultech stánků vystaveno od ranních devíti hodin do čtyř odpoledne. Zatímco před obědem návštěvníky potěšili vystoupením kluci a holčičky z místní „mateřinky“, odpoledne patřilo pásmu dětí ze základní školy.

Město hodlá v tradici jarmarků pokračovat. Ten nejbližší by se měl uskutečnit v létě, kdy organizátoři chtějí obnovit pouť. „Zhruba před třiceti lety u nás poutě skončily. Teď je čas je vrátit, ale termín máme na svatého Vavřince, kdy je pouť v Chrudimi. Tak ho musíme posunout,“ usmívá se Olga Široká.