Někteří podnikatelé i na Chrudimsku se teď obávají, že co nevidět přijdou o celé skupiny šikovných dělníků. Přesněji řečeno o ty, které jim dodávají pracovní agentury.

Agentury totiž musí být nově pojištěny proti úpadku a doklad o pojištění musí předat ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) nejpozději do čtvrtka.

„Jenže pojistky na trhu do minulého týdne nebyly, pojišťovny je začaly nabízet až někdy ve čtvrtek minulého týdne. Firmy tak mají málo času na uzavření smlouvy a na splnění povinnosti odeslat ověřenou kopii pojistky na MPSV. Může jít o velký problém jak pro agentury, tak i pro firmy, které agenturní pracovníky využívají. I jim hrozí při nesplnění podmínek pokuty,“ uvádí Hana Kaplanová z chrudimského pracoviště Krajské hospodářské komory.

„Týká se to nejen menších zaměstnavatelů v našem regionu, ale i velkých nadnárodních firem, jako je v Pardubicích Panasonic, v Kolíně TPCA a podobně,“ doplňuje Kaplanová.

Agenturní dělnice využívá také chrudimský podnikatel ve dřevovýrobě Jan Ficek. A jak říká, nechce o ně přijít. „Dělají u nás Ukrajinky a jsem s nimi spokojen. Zaškolení nových dělnic by trvalo až rok, takže o jiné zaměstnance zájem nemám. Agentura nás ale ujistila, že se pokusí vše nějak včas zvládnout,“ doufá podnikatel.