Celkem jedenáct studentů vařilo a obsluhovalo zákazníky ve dvou tamějších provozovnách. Na jídelní lístek restaurací Sen a penzionu Sladký sen se tak na čas dostala typická česká jídla. „Slováci si pochutnávali třeba na guláši kata Mydláře se šumavskými knedlíky, staročeské pečeni s bramborovými knedlíky a špenátem nebo na českých buchtách s tvarohem a rozinkami,“ uvádí Naďa Stejskalová, zástupkyně ředitele chrudimské školy pro praktické vyučování. „Naši číšníci také vítali hosty tradičními svatebními koláčky upečenými předem v chrudimské školní cukrárně,“ vysvětluje Stejskalová.

Při pobytu na Slovensku docházelo občas i humorným situacím. Českým studentům dělalo totiž pochopení některých slovenských výrazů drobné potíže. Slovní spojení „páči sa“ (prosím) znělo jedné chrudimské studentce jako „počasí“. Takže později oznámila toto „počasí“ překvapenému zákazníkovi u stolu. Zmatený Slovák nevěřil svým uším. Nechápal, proč dívka při servírování mluví právě o počasí.

„Problémy byly i se slovenskými slovy zemiaky, kapusta nebo kel (brambory, zelí, kapusta),“ říká učitelka odborných předmětů Alena Imrichová. „Vždycky to ale skončilo úsměvem. Naši studenti se totiž setkávali na Slovensku převážně s vlídným a srdečným přijetím,“ dodává Imrichová.

Osm číšníků a tři kuchaři nepřijeli do Prešova jenom za prací. Měli příležitost poznat i krásy hostitelského města a slovenských velehor. „Stáž byla byla přínosem pro obě školy. Plánujeme další prohlubování odborné spolupráce.

Důkazem je i připravovaný pobyt slovenských studentů v Chrudimi. Ti zde budou připravovat typická slovenská jídla v restauraci Hotelu Bohemia. Přijďte a ochutnejte,“ zve ředitel chrudimské školy Jaroslav Kořínek. Také naši studenti se na Slovensko vrátí, tentokrát na plánovanou stáž do Vysokých Tater.