„Dvacetikoruna navíc není mnoho a co vím, lidé to docela chápou. Přesto mám dojem, že pro obce a města naší velikosti jde prozatím o celkem nepotřebnou normu. Vždyť jsme tu víceméně na venkově a lidé si zde až na výjimky dokázali s listím a trávou poradit víceméně sami. Vlastně jsem zaznamenala dotazy jenom od tří občanů, kteří neměli sami biologický odpad jak zlikvidovat," konstatuje starostka města Martina Lacmanová.

Sběr bioodpadu bude v Chrasti zajišťován přistavováním kontejnerů do vymezených lokalit. Vše se ale ještě bude muset doladit. „Stručně řečeno, nevíme, zda se takového odpadu seberou jen dvě kolečka či zda se jím zaplní několik nákladních aut," dodala starostka. Buď jak buď, s přistavováním kontejnerů chce město Chrast začít v březnu a dál se uvidí.

Také ve Slatiňanech počítají se zvýšenými náklady na sběr a likvidaci bioodpadu, ale Slatiňanští zároveň ušetří jinde. Se zprovozněním nové městské kompostárny jim totiž odpadá nutnost převážet bioodpad až na skládku do Nasavrk. „A kvůli výsledně vyčísleným čtyřem korunám zdražovat určitě nebudeme," podotkl slatiňanský starosta Ivan Jeník.

Na stejné úrovni jako loni se má udržet i poplatek za svoz a likvidaci komunálního odpadu v Hrochově Týnci. „Rozhodnuto ještě není, ale do zastupitelstva půjde návrh na zachování pětisetkorunové částky," říká hrochovotýnecký starosta Petr Schejbal.