Spotřeba tuků o Vánocích stoupá několikanásobně. Lidé smaží řízky, fritují hranolky a přepálený olej bez rozmyslu lijí do dřezu nebo WC. Kanalizaci čeká zátěž a vodohospodáři mají ze svátků velké obavy.

„Po ochlazení takto zlikvidovaných tuků vznikne hmota tvořená hrudkami, na něž se zachycují další nečistoty. Tento materiál pak zanáší nejen kanalizační přípojky u nemovitostí, ale také kanalizační stoky s menším spádem. Tuky pak dále škodí na čistírně odpadních vod v aktivačních nádržích, kde silně ovlivňují činnost aerace s následným zvýšením spotřeby elektrické energie za účelem vyššího přísunu kyslíku do těchto nádrží. Obsluha musí pak následně zvýšit i množství enzymů, které pomáhají tuky odbourávat, což stojí více finančních prostředků,“ říká za Vodárenskou společnost Chrudim Milan Davídek s tím, že problém se nejvíc projevuje v hustě obydlených částech měst.

Jak má tedy domácnost potravinové tuky zlikvidovat? Vždyť právě o vánočních svátcích jsou smažené a fritované pokrmy hlavní součástí jídelníčku. Vodohospodáři pokládají za jedinou správnou možnost shromáždění přepálených olejů do nějaké nádoby, kterou občan poté odnese do sběrného dvora.

Tato služba je zdarma, ale zatím ji lidé ve větší míře nevyužívají. Stále převažují ti, kteří pokládají vylití obsahu pánvičky do záchodu či dřezu za normální.