Silničáři čekají, až budou moci po zimě pokračovat v práci na rozšíření současné státovky spojující obě krajská města na čtyřpruh.

Zbývají jim dva úseky – mezi pardubickým Globusem a opatovickou elektrárnou a dále z Opatovic k hradeckému Březhradu. Hotovo by mohlo být do roku 2012.

Komplikací je soudní spor s bývalým starostou Opatovic Janem Tikalem. Ten přesně v trase dálnice koupil pozemek o rozloze 41 metrů čtverečních (políčko velikosti většího obývacího pokoje) a odmítá se ho vzdát. Pardubický kraj ho sice již vyvlastnil, Tikal se ale odvolal.

„V jiných státech by to bylo bráno jako podvod. Tikal totiž parcelu koupil ve chvíli, když už věděl, že tam má vést silnice,“ uvedl ředitel pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic Bohumil Vebr.

Tikalův důvod odporu k dálnici z Hradce do Pardubic je jiný než u Ludmily Havránkové v případě pražské dálnice D11, která chce na svých polích pod dálnicí hospodařit. Tikalovi jde o údajně chybnou dopravní politiku, tvrdí, že čtyřpruh do Hradce není vůbec potřeba. Stát by měl prý přednostně stavět příčnou dálnici R35, jež podle Tikala dopravu z hradubické státovky odvede.

Silničáři věří, že u odvolacího soudu uspějí. „Ani si nepřipouštím, že by to mohlo dopadnout jinak,“ řekl vládní zmocněnec pro stavbu R35 a jejích přivaděčů Ivo Toman.

V nejhorším případě se do doby verdiktu bude počítat s „obchvatem obchvatu“, s jakým se uvažovalo například při sporech o pozemek v České Skalici. A mezitím se bude stavět zbytek trasy, jako tomu bylo třeba v Holicích.