Se stavebními úpravami se začalo v červnu. Nově se tedy dokončuje nástavba na původní pavilon, ve které vzniklo komplexní vzdělávací centrum. V něm se nachází dvě posluchárny a jedna počítačová učebna. Kapacita centra je až 90 posluchačů.

Rozmanitá výuka

„V centru se budeme zaměřovat na vzdělávání firem a organizací, které se zabývají sociálním podnikáním nebo na ty, kteří chtějí začít sociálně podnikat. Výuka se bude týkat všech oblastí, které jsou potřebné pro zahájení a rozvoj podnikání, a to jak z hlediska marketingu, tak obchodních i komunikačních dovedností," řekla ředitelka střediska Ergotep Jarmila Menšíková

Podle jejích slov hned po otevření centra začnou vzdělávací aktivity. „Budeme se snažit, aby centrum bylo pravidelně vytížené," dodala Menšíková.

Náklady na vybudování nového vzdělávacího centra byly hrazeny z poloviny družstvem Ergotep a druhá polovina byla financována z prostředků Evropské unie.

Ve vzdělávacím centru Ergoeduka jsou již nyní připravovány vzdělávací aktivity i pro veřejnost. Na rok 2013 se podle Jarmily Menšíkové chystá mezinárodní konference na téma sociální podnikání.

Výhoda pro město

„Je to pro nás výjimečná událost, nejenom otevření nového vzdělávacího centra, ale i to, že vzniklo v Proseči. Je to příležitost pro místní podnikatele, kteří nabízejí služby. Školící centrum je přínosem i pro město jako takové. Jsme domluvení s Ergotepem, že pokud budeme potřebovat technicky vhodné prostory, tak nám budou poskytnuty v Ergoeduce. Mohli bychom tam vyučovat například angličtinu, finanční gramotnost, anebo pořádat vzdělávací kurzy, jak si úspěšně najít práci. Zatím je to vše ve fázi plánování," uvedl starosta Proseče Jan Macháček.


LUKÁŠ VANÍČEK