Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zabijačky: česká tradice, která zaniká

Svitavy – Lidé už nedělají domácí zabijačky. Staly se totiž drahou záležitostí. Stará tradice mizí rovněž ve svitavském okrese.

30.1.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační obrázekFoto: Archiv Hradeckého deníku

Stará tradice mizí rovněž ve svitavském okrese.V posledních letech se rapidně snižuje počet domácích zabijaček. Lidé začínají čím dál častěji nakupovat upravené maso v obchodech. Klasická vesnická zabijačka totiž v dnešní době vyjde na několik tisíc korun.

Řezníci na vesnicích mívali plné ruce práce. To ale dnes už není pravda. „Dříve jsem dělával klidně třicet až čtyřicet klasických zabijaček v roce. A to nás bylo v obci několik. Všichni jsme se bez problému uživili,“ vzpomíná řezník z Pohledů Josef Zapletal. Za řeznickou prací v posledních letech jezdí mimo okres. V minulosti se vyplatilo chovat doma vepříka. Kdo pracoval v družstvu, nosil domů obiloviny a jiné produkty. Dostával je zdarma nebo je levně nakoupil. Chov prasete tak byla levná a výhodná záležitost.

Potřeba jsou tisíce


Dnes se nevyplatí vepřové hody pořádat. Samotný živý vepřík stojí zpravidla pět až šest tisíc korun. Samozřejmě to závisí na hmotnosti. K tomu musíme připočítat asi tisíc korun pro řezníka a dalších tisíc korun na nákup krup, koření a dalších surovin. To není zrovna málo.

Tlačenku si koupí

Kdo si chce udělat zásobu masa a na celého vepře nemá peníze nebo prostory, může si koupit půlku prasete. Ta stojí asi dva a půl tisíce korun a zpracování masa není tolik náročné. Mnoho lidí upřednostňuje právě tuto variantu. „Tolik masa bychom neměli doma, kam uložit. Nemáme ani prostory, kde by se dala zabijačka uspořádat. Vnitřnosti a kůže bychom stejně nevyužili. Do mrazáku se nám vejde pouze maso,“ sdělil Karel Černý z Moravské Chrastové.

Někomu se celá půlka prasete zdá moc masa. „Půlku bychom s manželem nespotřebovali. Zabijačky jsme pořádali dříve a je s tím hodně práce. Navíc moc nejíme zabijačkové speciality, jako jsou jitrnice a tlačenka. Když na ně dostaneme chuť, koupíme si je v řeznictví,“ říká Dana Jozová z Březové nad Svitavou.
Obecně lze říct, že tato dříve velmi rozšířená a klasická vesnická tradice začíná v současnosti upadat. Dnes si každý raději sáhne do regálu v supermarketu pro balíček s masem.


Autor: Zuzana Vaňková

30.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Téma kampaně? Strach dominuje

Ilustrační fotografie.

České Kimle 2017 ve Slatiňanech

AKTUALIZOVÁNO

Superdebata Deníku: nikdo nechce vládu ANO. Ať už bez Babiše, nebo s ním

/SLEDOVALI JSME ON-LINE, GRAFIKA, VIDEO/ Pouhý den před sněmovními volbami se v redakci Deníku sešla desítka zástupců politických stran při předvolební superdebatě. Na přetřes přišla všeobecně probíraná témata - ať už elektronická evidence tržeb, přijetí eura či přijímání migrantů. Z odpovědí také vyplynulo, že favorit voleb ANO to bude mít v případě výhry s formováním vlády složité. 

S nožem v ruce měl vyhrožovat prodavačce

Chrudim – Přepadení obchodu a výhružné telefonáty do banky spolu na první pohled neměly nic společného, tedy až dosud. Policisté odhalili, že tyto případy mají společného pachatele, kterého začali trestně stíhat.

Potkani v Chrudimi hodují na otrávených nástrahách

Chrudim – V uplynulých dvou dnech mohli Chrudimáci potkávat nad kanalizačními příklopy v ulicích města dvojici mužů v reflexních vestách. Šlo o techniky Miloše Novotného z odborné deratizační firmy Ekosan a Marina Fialu z Vodárenské společnosti Chrudim, kteří se v režii vodařů pustili do sezónního hubení potkanů.

Voličské průkazy šly na dračku

Chrudim – Pracovnice odboru správního na Městském úřadu v Chrudimi zaznamenaly v tomto týdnu rekordní počet žadatelů o voličský průkaz. „Celkem jsme jich vydali 242 kusů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení