Stará tradice mizí rovněž ve svitavském okrese.V posledních letech se rapidně snižuje počet domácích zabijaček. Lidé začínají čím dál častěji nakupovat upravené maso v obchodech. Klasická vesnická zabijačka totiž v dnešní době vyjde na několik tisíc korun.

Řezníci na vesnicích mívali plné ruce práce. To ale dnes už není pravda. „Dříve jsem dělával klidně třicet až čtyřicet klasických zabijaček v roce. A to nás bylo v obci několik. Všichni jsme se bez problému uživili,“ vzpomíná řezník z Pohledů Josef Zapletal. Za řeznickou prací v posledních letech jezdí mimo okres. V minulosti se vyplatilo chovat doma vepříka. Kdo pracoval v družstvu, nosil domů obiloviny a jiné produkty. Dostával je zdarma nebo je levně nakoupil. Chov prasete tak byla levná a výhodná záležitost.

Potřeba jsou tisíce


Dnes se nevyplatí vepřové hody pořádat. Samotný živý vepřík stojí zpravidla pět až šest tisíc korun. Samozřejmě to závisí na hmotnosti. K tomu musíme připočítat asi tisíc korun pro řezníka a dalších tisíc korun na nákup krup, koření a dalších surovin. To není zrovna málo.

Tlačenku si koupí

Kdo si chce udělat zásobu masa a na celého vepře nemá peníze nebo prostory, může si koupit půlku prasete. Ta stojí asi dva a půl tisíce korun a zpracování masa není tolik náročné. Mnoho lidí upřednostňuje právě tuto variantu. „Tolik masa bychom neměli doma, kam uložit. Nemáme ani prostory, kde by se dala zabijačka uspořádat. Vnitřnosti a kůže bychom stejně nevyužili. Do mrazáku se nám vejde pouze maso,“ sdělil Karel Černý z Moravské Chrastové.

Někomu se celá půlka prasete zdá moc masa. „Půlku bychom s manželem nespotřebovali. Zabijačky jsme pořádali dříve a je s tím hodně práce. Navíc moc nejíme zabijačkové speciality, jako jsou jitrnice a tlačenka. Když na ně dostaneme chuť, koupíme si je v řeznictví,“ říká Dana Jozová z Březové nad Svitavou.
Obecně lze říct, že tato dříve velmi rozšířená a klasická vesnická tradice začíná v současnosti upadat. Dnes si každý raději sáhne do regálu v supermarketu pro balíček s masem.