Nepasterizované mléko dnešní mladí neznají, ale jejich rodiče a prarodiče si ještě dobře pamatují na doby, kdy do jejich bandasek tekla čerstvě nadojená dobrota.

Zemědělské družstvo ve Stolanech od tohoto týdne prodává čerstvě nadojené mléko těm, kteří už nechtějí pít odtučněnou tekutinu z krabic, jež má k originálnímu produktu hodně daleko.

Návrat k tradici

Tvůrci nápadu nebudou dozajista na „čepovaném“ bílém moku závratně vydělávat, i když výkupní ceny mléka na českém trhu klesají.

„Denně dojíme tři tisíce litrů a předpokládáme, že prodáme lidem asi padesát litrů. Spíše nám jde o to, abychom vyšli vstříc těm, kteří byli na domácí mléko v minulosti zvyklí a nyní jsou odkázáni jen na balené a s menším množstvím tuku,“ vysvětluje zootechnik stolanského družstva Zdeněk Souček.

Máslo i sýry

Čerstvě nadojené mléko putuje od krav do chladícího bazénu a potom ještě do lednice. Má tučnost od 3,7 do čtyř procent.

Šikovná hospodyňka díky tomu může připravit chutnou šlehačku, máslo anebo tvaroh či sýr.

Zejména v létě je okurkový salát s domácím kysaným mlékem lahůdkou, která zasytí a zchladí organismus.

Raději převařit

Přestože je mléko ze Stolan pravidelně laboratorně zkoumáno, a to i v Německu, doporučuje se ho před konzumací převařit . Lidé si mohou přinést vlastní nádobu anebo si zakoupit přímo v objektu pet lahev.

Prodej mléka je limitován otevíracími hodinami. V pondělí, středu a pátek je možné Zemědělské družstvo ve Stolanech navštívit od 15 do 15.45 hodin a v úterý, čtvrtek a sobotu od osmi do devíti hodin.

Nejsou jediní

Stolanský nápad není na Chrudimsku jediným návratem k tradici. Třeba soukromá farma z Lipiny dodává čerstvě nadojené mléko lidem v pardubických Polabinách, kteří si ho čepují z „mlékomatu“.

Jde o první přístroj v městě perníku. Mají ho už i v Chocni nebo Ústí nad Orlicí.