„Jsem za certifikát velmi rád. Jde nám totiž o to, aby se naši občané více zaměřili na české potraviny. Myslím si totiž, že potraviny, které se nechají vyrobit tady v republice a jsou kvalitní, je zbytečné dovážet z ciziny. Stejně tak to cítím i u surovin," nechal se slyšet předseda zemědělského družstva Mikan.
Přibyla výdejna
Jeho družstvo, které se specializuje pouze na mléko, původně zvažovalo i mléčný automat pro občany, nakonec, kvůli poklesu zájmu, zřídilo alespoň výdejnu. „Otevřeno máme každý den, od pondělí do soboty, v areálu našeho střediska. Chodí k nám nejenom místní, ale zastavují se i lidé, kteří mléko nakupují pro sousedy, či pro další spotřebu. Každý, kdo k nám přijde, má možnost si mléko zakoupit, nikoho neodmítáme," uvedl Mikan s tím, že v současné době družstvo chová kolem 180 dojnic. „Denní dodávka do mlékárny je rozdílná podle ročního období, pohybuje se mezi 2500 2800 litry," doplnil.
Mikan v této souvislosti oceňuje i Gurmánskou stezku, kterou vytvořila místní akční skupina Železnohorský region, jež ocenění regionálním produktům udílí. „V Licibořicích se vyrábí kozí sýry, u Ladislava Francouze ze Skupic je výrobna masných výrobků, u nás mléko… Jsme blízko sebe, vše jsou místní produkty a díky této stezce můžou lidé spojit nákupy i s příjemnou procházkou," zakončil Mikan. (fiž)