Robert Šíma, ředitel zákaznické péče Bohemia Energy.Robert Šíma, ředitel zákaznické péče Bohemia Energy.Zdroj: archiv Bohemia EnergyPokud chcete na nové adrese pokračovat v odběru energií od stejného dodavatele, stačí sepsat novou smlouvu.

Způsob přepisu i seznam dokumentů, které budete potřebovat, se u jednotlivých dodavatelů mohou lišit. Kromě těch, které souvisejí se změnou odběratele, budete muset pravděpodobně ukázat doklad o vlastnictví nebo vztahu k odběrnému místu.

Nejjednodušší obvykle je, když nás odběratelé kontaktují na naší bezplatné zákaznické lince. My s nimi vše projdeme, potřebné dokumenty vyplníme a pak je pošleme zpátky mailem nebo poštou ke kontrole a k podpisu.

Ilustrační foto.
Radíme podnikatelům: Živnostník a služební cesty do zahraničí v čase koronaviru

Při předání bytu je ale určitě dobré provést samoodečet elektřiny a plynu - obě strany si podepíšou předávací protokol, kde si vzájemně odsouhlasí i stavy na měřidlech.

Budou tak mít jasnou informaci, kolik bude platit při přepisu energií původní odběratel a od kdy jde již spotřeba na vrub vám. I tady vám může vše zjednodušit dodavatel.

Například abyste neopomněli uvést žádný důležitý údaj, mohou si naši klienti z webu stáhnout připravený formulář předávacího protokolu. Mimo jiné v něm pak uvádí i novou doručovací adresu pro zaslání konečného vyúčtování, protože to je údaj, na který se často zapomíná.

A ještě jedna rada na závěr. Pamatujte, že si při stěhování na jiné místo původního dodavatele nechávat nemusíte. Ostatně proč také, když byste třeba jinde mohli platit méně.

V případě, že v novém domově nechcete pokračovat s dodávkami energií postaru, musíte ukončit odběr na původním místě zasláním výpovědi. Předem si ověřte, za jakých podmínek můžete smlouvu ukončit.

Například v Bohemia Energy vycházíme zákazníkům vstříc a žádné sankce při ukončení smlouvy z důvodu stěhování nevystavujeme.

Výběrem správného dodavatele energií lze ušetřit až tisíce korun ročně. A pokud si vyberete nejen dobrou cenu, ale i férovou firmu se vstřícným jednáním, budete mít zase o jednu starost méně. Tak ať se vám v novém dobře bydlí!