Hasiči v Pardubickém kraji za listopad vyjeli celkem k 457 událostem. Nejvíce na Pardubicku. Značný podíl na tom měli technické události - ty celkem ve 242 případech. Zasahovali také u 120 nehod a 68 požárů. Nejvíce hořelo opět na Pardubicku, jen tady hasiči museli k ohni hned devětadvacetkrát.

Požár stájí Apolenka ve Spojile u Pardubic.
VIDEO: Požár v Apolence. Hasiči zachránili koně, sklad sena už ne


Nejvíce ze všech požárů připoutala pozornost událost z 26. listopadu - požár ve stájích Apolenka ve Spojile na Pardubicku. Už 27. listopadu policejní pes cvičený na vyhledávání hořlavin v bývalé stáji označil místo, kde měla být použita zápalná látka. Její přítomnost tento týden potvrdila i laboratoř. Vyšetřování požáru tak přechází od hasičů ke kriminalistům. I nadále platí, že škoda byla vyčíslena na přibližně dva miliony korun.

"Uchránit se naopak podařilo zvířata, hlavně ustájených 43 koní a dále majetek ve výši 3 miliony korun," dodala mluvčí Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Vendula Horáková.

Velkou škodu provázel také požár ze 16. listopadu v Moravanech, kde došlo k požáru zemědělského objektu. Škoda byla vyčíslena na 5 milionů korun, uchránit se podařilo majetek ve výši 10 milionů korun. Tady byla jako příčina vzniku požáru stanovena nepředpokládaná technická závada na elektroinstalaci.

Noční požár pohltil halu připravenou pro chov drůbeže v Moravanech.
Požár v Moravanech pohltil halu pro chov kuřat


29. listopadu 2018 zasahovali hasiči v Němčicích na Svitavsku, kde došlo k požáru garáže se stodolou a obytnou částí rodinného domu. Při tomto požáru byl popálen muž. Škoda byla předběžně vyčíslena na 3 miliony korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši 100 tisíc korun. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost, konkrétně manipulace se žhavým popelem.

NIČIVÝ POŽÁR domu v Němčicích vznikl od žhavého popela v plastové popelnici.
Muž skončil na Vinohradech, domácí zvířata uhořela