Abyste nedopadly jako obyvatelé rodinného domu ve Skutči - Radčicích na Chrudimsku. K požáru v kuchyni museli vyjet čtyři jednotky hasičů. Vznikla škoda přibližně za 150 tisíc korun.

„Do Radčic v pátek před třetí hodinou odpolení spěchaly čtyři jednotky hasičů k požáru v kuchyni. Ten vznikl kvůli ponechání rozpáleného oleje bez dozoru na varné desce. Plameny zasáhly digestoř, horní část kuchyňské linky a dřevěný strop. Před příjezdem jednotek na místo byly všechny osoby z domu venku,“ uvedla asistentka Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje Jana Poláková.

Hasiči dostali oheň rychle pod kontrolu. „Zcela zlikvidován byl v 15.48 hodin, včasným zásahem se hasičům podařilo uchránit majetek v hodnotě asi 1,5 milionu korun, předběžná škoda je vyčíslena na 150 tisíc,“ dodala Poláková.

Hasiči připomínají, že by člověk neměl nikdy nechávat připravované jídlo bez dozoru, zvláť, pokud jsou zapnuté spotřebiče.

Každý pátý požár v České republice totiž vznikne v domácnosti a nejčastěji právě v kuchyni při přípravě jídel. „Při vzplanutí horkého oleje ho nikdy nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem,“ zdůraznila Poláková.

Hasiči radí:

• nikdy nenechávejte připravované jídlo bez dozoru, pokud jsou zapnuty spotřebiče,

• horký olej na pánvi NIKDY nehaste vodou nebo vodním hasicím přístrojem,

• nejednejte unáhleně a impulzivně,

• nejprve vypněte přívod energie (elektřina, plyn),

• pokud nemáte k dispozici hasicí roušku nebo hasicí přístroj, můžete použít improvizované prostředky,

například: nehořlavý sypký materiál (sůl, hlína z květináče), vlhkou utěrku nebo hadr, pokličku či pečicí plech.