Profesionální hasiči v Pardubickém kraji v minulém roce vyjížděli k 8706 událostem, z toho bylo 1221 dopravních nehod a 808 požárů. Oproti roku 2021 požárů přibylo.

„Ke zvýšení počtu požárů přispěl suchý charakter počasí, v přírodním prostředí jsme jich loni likvidovali 308, přitom v roce 2021 jenom 144. Vzrostl také počet zraněných při požárech, v minulém roce se jednalo o 79 lidí. Mezi zraněnými bylo sedm dobrovolných a tři profesionální hasiči,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Při požárech v minulém roce zahynulo devět lidí, z toho tři lidské životy vyhasly při nehodě v Litomyšli. Po nárazu do stromu tady začalo auto hořet a v plamenech zahynuli tři mladí lidé, řidič vozu vyvázl s těžkým zraněním. Oproti roku 2021 je to extrémní nárůst, předloni zemřely při požárech jen dvě osoby.

Na místě tragické nehody v Litomyšli přibývají svíčky a květiny.
Na místě sobotní tragédie v Litomyšli hoří desítky svíček. Vyšetřování pokračuje

Hned tři požáry zničily majetek za deset milionů korun. Jde o požár mycí linky ve firmě Kayser v Moravské Třebové, budovy na výrobu výbušnin ve firmě Explosia v Pardubicích a požár rodinného domu v obci Lány na Důlku na Pardubicku. „Největší požár na Svitavsku likvidovali hasiči v Moravské Třebové, kde došlo k požáru mycí linky v průmyslovém objektu. Škoda byla vyčíslena na deset milionů korun. Příčinou byla technická závada na elektroinstalaci, porucha stykače,“ dodala Horáková.

Požár mycí linky ve firmě v Moravské Třebové.
Požár ve firmě v Moravské Třebové. Škoda je deset milionů

Účet za požár dosáhl deseti milionů i na Pardubicku. „V části Lány na Důlku došlo k požáru rodinného domu přiléhajícího k restauraci. Příčinou byla nedbalost při kouření, a to odhození cigaretového nedopalku do plastového koše na terase,“ sdělila Horáková.

Náročný zásah hasičů v Lánech na Důlku, 30.3.2022
Hoří rodinný dům v Lánech na Důlku. Hasiče ohrožuje padající střecha

Vypadlá cihla z komína může za požár rodinného domu v Luži, kde škoda dosáhla šesti milionů korun. Největším požárem na Orlickoústecku je podle hasičů zásah v Brandýse nad Orlicí. Plameny tady poškodily novostavbu rodinného domu, škoda je šest milionů. Příčinou bylo zanedbání bezpečnostních předpisů při práci s hořlavou kapalinou.

Jedinečný trenažér

Právě požáry rodinných domů mohou být pro hasiče nebezpečné. Na zásahy v uzavřených prostorách se však důkladně připravují. Využívají pro to trenažér Flashover, který se nachází ve Vysokém Mýtě. Jde o unikátní zařízení, jedno z pěti v České republice. Ročně jím projdou stovky hasičů, kteří se tady učí, co dokáže oheň.

Teplota uvnitř trenažéru dosahuje 650 až tisíce stupňů Celsia. „Jde o unikátní zařízení na výcvik hasičů na požáry v uzavřených prostorech. Simulujeme požáry v bytech, kde se hasiči seznamují s průběhem požáru, zplodinami, ventilací při požáru a učí se zasahovat tak, aby se bezpečně dostali až k ohnisku požáru a mohli ho zlikvidovat. Dříve, když hasili, stáli venku a dům se ulil vodou. Dnes se každý bytový požár hasí zevnitř, pokud je cesta bezpečná. Zásah je díky tomu efektivnější a nezpůsobí se tak velké škody jako dřív,“ přiblížil velitel stanice hasičů ve Vysokém Mýtě Milan Vincenc.

Reportér Deníku vyzkoušel vysokomýtský Flashover na vlastní kůži v roce 2010

Uvnitř hasičského výcvikového kontejneru Flashover
Takhle se školí hasiči. Uprostřed ohnivého pekla

Flashover postavili zdejší hasiči v roce 2010 a jezdí sem trénovat i jejich kolegové z Královéhradeckého kraje, Liberecka nebo armádní hasiči. Čeští hasiči zažili i unikátní výcvik pod vedením profíka z Ameriky. „Měli jsme výcvik, který je raritní i v rámci Evropy. Jedna firma dělala větší zakázku na prodej termokamer a součástí kontraktu byl i výcvik s termokamerou. Tehdy se k nám podařilo dostat šéfa výcviku hasičů z New Yorku, který má pod sebou deset tisíc hasičů. Udělal nám kurzy na ovládání termokamery v uzavřených prostorech,“ dodal Vincenc.

Uvnitř hasičského výcvikového kontejneru Flashover
Takhle se školí hasiči. Uprostřed ohnivého pekla

Původně měl být trenažér Flashover v každém kraji v České republice, ale náklady přesahují tři miliony korun. „My jsme si ho postavili sami, nakoupili jsme kontejnery. Máme cihlovou pec. Když se v Ústí nad Orlicí bourala stará cihelna, rozebrali jsme ji a z toho postavili pec na spalování dřevního odpadu. Jinde mají plynovou,“ podotkl velitel vysokomýtské stanice.

Zásahy hasičů v roce 2022:

Hasiči zasahovali u 8706 událostí: Pardubice - 2525, Chrudim - 1886, Svitavy - 1783, Ústí nad Orlicí – 2512
Technické události – 5823: Pardubice - 1403, Chrudim - 1389, Svitavy - 1196, Ústí nad Orlicí -1835
Dopravní nehody – 1221: Pardubice - 340, Chrudim - 259, Svitavy - 285, Ústí nad Orlicí - 337
Požáry – 808: Pardubice - 285, Chrudim - 170, Svitavy - 168, Ústí nad Orlicí - 185