Podle informací od tiskové mluvčí hasičů Venduly Horákové vzplanul ve středu 27. prosince adventní věnec na parapetu okna v jednom ze škrovádských domů. Dohořívající svíčka z prvního adventního týdne podpálila samotný věnec z dřevěného proutí. Požár majitelé uhasili sami, plameny přesto způsobil škodu za 70 000 korun.

Hustý dým zaplnil byt

O den později vyjely hasičské jednotky z Chrudimi, Topole a Slatiňan k požáru výškové budovy v Chrudimi a tady už byly následky mnohem vážnější. Plameny tu zničily celou místnost a dva lidé se nadýchali kouře.

„Dvě osoby se nadýchaly jedovatých zplodin hoření, když se chtěly dostat do obývacího pokoje. To jim ale velmi silné zakouření nedovolilo. Osoby byly předány do péče zdravotnické záchranné služby,“ uvádí Vendula Horáková s tím, že se podařilo zachránit i kočku.

Požár hasiči dostali pod kontrolu jedenáct minut před osmnáctou hodinou a poté museli odvětrat silně zakouřené prostory pomocí přetlakové ventilace.

„Velitel zásahu ještě provedl měření zasažených prostorů pomocí termokamery, aby odhalil všechna ohniska. Požár byl zcela zlikvidován v 19 hodin. Na místo se dostavil i vyšetřovatel hasičů, který předběžně stanovil jako příčinu vzniku požáru nedbalost při použití otevřeného ohně – svíčky na svícnu na komodě v obývacím pokoji,“ dodává mluvčí hasičů.

Škoda byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek ve výši půl milionu.