Pracovník, který frézování prováděl, může slavit druhé narozeniny. Jeho ochranný oblek zachytil střepiny, které pocházejí pravděpodobně z protiletadlové střely z 2. světové války. Na místo přijeli policisté a pyrotechnici, kteří prohledávají okolí a hledají případnou další munici.

Na místo přijel i slatiňanský starosta Ivan Jeník. Nález střely ho nikterak nešokoval. „Čas od času se stává, že se objeví buď stará nebo novější munice. U nás probíhaly na konci 2. světové války boje ruské armády s nacisty a co se týče novějších střel, ta se občas najde v Kochánovicích. Tam byla základna Lidových milicí," uvedl starosta Jeník.

Policejní pyrotechnici, kteří do Slatiňan přijeli ze středočeských Milovic, objevili v pařezu druhou část protileteckého náboje. Jde o kulku s třaskavou náloží. Policisté musela povolat těžkou techniku, která celý pařez opatrně odstranila a odvezla do místa vhodného k odpálení nálože.

Policejní pyrotechnik zbytek střely z pařezu vyjmul a na místě žádnou další munici nenašel. Uzavřenou silnici mezi Slatiňany a Trpišovem tak policisté mezi 14. a 15. hodinou znovu otevřeli.

Zdroj: Youtube