„Každý majitel objektu je povinen udržovat komíny v dobrém technickém stavu a zajišťovat jejich pravidelné čištění a kontrolu," upozorňuje mluvčí profesionálních hasičů Martina Žahourková.

Vyčistit komín si může každý sám, a to třikrát ročně. Jednou ročně pak musí komín zkontrolovat „osoba odborně způsobilá", tedy kominík s průkazem odbornosti.

„Pokud jste si ještě nenechali vyčistit komín a zkontrolovat topidlo, tak je nejvyšší čas to udělat a sehnat si kominíka. Lidé bohužel mnohdy zapomínají na preventivní vyčištění komínů a rovněž při užívání topidel si často počínají neopatrně. Svou roli hraje i fakt, že někteří občané přešli z plynového nebo elektrického vytápění opět na topení pevnými palivy (dřevo, uhlí), aniž tomu přizpůsobili komín," podotkla mluvčí pardubických profesionálních hasičů Vendula Horáková.

Mezi nejčastější příčiny vzniku požárů patří nesprávná obsluha topidla, manipulace se žhavým popelem, umístění hořlavých látek v blízkosti topidla nebo špatné umístění či instalace topidla, dále zazděný trám v komíně nebo neutěsněné spáry v komíně. Na všechny tyto možné závady by měl upozornit kominík při kontrole. Častou příčinou vzniku požáru jsou také vylétávající jiskry z komína nebo vznícení sazí. Nedostatečná údržba se pak podepisuje i na technických závadách komínů, kouřovodů a topidel, které způsobují požáry nebo úniky zplodin.

„Každý si musí počínat tak, aby při provozu komína a kouřovodu a spotřebiče paliv nedocházelo ke vzniku požáru. Je na to závazný předpis. Na jeho základě chceme po požáru doklady o provedené kontrole a čištění komínu. Pokud nejsou, jedná se o porušení a lidé mohou dostat pokutu. Nehledě na to, že pojišťovna pokrátí plnění, pokud je objekt pojištěný pro případ požáru," upozornil vyšetřovatel HZS Pardubického kraje Václav Dostál.

Problémy se však netýkají jen komínů, ale i kotlů samotných. Při podcenění může dojít i k otravám oxidem uhelnatým. To je bezbarvý plyn bez chuti a bez zápachu, lehčí než vzduch, který vzniká při nedokonalém spalování. Člověk může při jeho vdechování po chvíli upadnout do bezvědomí a zemřít. K případům otravy dochází např. při užívání plynových průtokových ohřívačů (karem), když není zajištěno dostatečné větrání v dané místnosti. 

Komínové desatero

  1. Za nezávadný stav komínů nese odpovědnost správce nebo majitel objektu.
  2.  Komíny a kouřovody se musí udržovat v takovém stavebně technickém stavu, aby byla zajištěna požární bezpečnost při provozu připojených tepelných spotřebičů.
  3.  Nutné jsou pravidelná čištění a kontrola komínů.
  4.  Důsledná preventivní opatření zabezpečí váš majetek před požáry a ochrání zdraví vaše i vašich dětí.
  5.  V půdních prostorách je zakázáno skladování hořlavých látek ve vzdálenosti do 1 metru od vnějšího povrchu komínového tělesa.
  6.  Zakazuje se používání komínů, u nichž byly zjištěny závady.
  7.  Dbejte na řádnou instalaci kouřovodu do komínu. Dodržujte návody a technické podmínky stanovené výrobcem.
  8.  V případě vzniku požáru sazí v komíně urychleně odstraňte veškerý hořlavý materiál z blízkosti komínu.
  9.  Nikdy nehaste požár sazí v komíně vodou. Mohlo by dojít k jeho popraskání.
  10.  Snažte se vždy jednat v klidu, s rozvahou a bez paniky. Nejdříve chraňte život a zdraví, teprve potom majetek. Pomáhejte starým a nemocným lidem, invalidům, dětem, sousedům, svému nejbližšímu okolí. Každý požár oznamujte bez odkladu na tísňovou linku 150 nebo 112. (Zdroj: HZS HK)

Většina požárů je způsobena špatnou údržbou
Královéhradecký kraj – Jen vloni hasiči v Královéhradeckém kraji likvidovali celkem 27 požárů, které vznikly od komínů nebo topidel. Škody na majetku přesáhly 600 tisíc korun korun.

„Většina těchto požárů byla způsobena zanedbanou údržbou komínových těles ze strany majitelů objektů. Nejčastější příčinou vzniku těchto požárů byly saze v komíně, které se vznítily v důsledku průniku jisker z topidla nebo vlivem rychlého nárůstu teploty při topení," podotkla mluvčí krajských profesionálních hasičů Martina Žahourková.

Tvrdé jsou rovněž sankce za lajdáckost majitelů, jak Žahourková upozornila. 

„Pokud dojde k požáru od komínového tělesa, které nebylo pravidelně kontrolováno a čištěno, hrozí majiteli objektu bloková pokuta do jednoho tisíce korun nebo s ním může být zahájeno správní řízení, kde fyzickým osobám hrozí pokuta do výše 25 tisíc korun, právnickým a podnikajícím fyzickým osobám do výše 250 tisíc korun," dodala mluvčí hasičů.