Počty nezaměstnaných, respektive uchazečů o práci kvůli vládním nařízením souvisejícím s pandemií koronaviru v poslední době stále rostou. Potvrzuje to i Daniela Čajánková, ředitelka personální agentury Stimul: „Ano, zaznamenali jsme větší zájem o práci, především od uchazečů z postižených oborů, z gastronomie a cestovního ruchu. Ale také od lidí, kteří jsou ve firmě postradatelní, firma se bez nich obejde. Často jde o zaměstnance, kteří nenabízejí nic navíc. Ani vzdělání, ani zkušenosti, ani snahu,“ říká.

Dobrou cestou, jak si zachovat duševní pohodu, je stanovit si pravidelný denní režim.
Boj se stresem z koronaviru: K duševní pohodě mohou pomoci i jednoduché věci

Titulní stránka magazínu ŽenyTitulní stránka magazínu ŽenyZdroj: Archiv DeníkZtráta práce mívá logicky velký dopad na psychickou pohodu člověka. Podle psychologů u propuštěného zaměstnance nejprve nastává fáze popření, ve které nemůže ani nechce uvěřit tomu, že přišel o práci, a jednoduše to odmítá uznat. Pak obvykle přichází vztek. Vyhozený zaměstnanec se zlobí nejen na svého bývalého nadřízeného nebo celou firmu, ale i na sebe a své blízké, kteří za nic nemohou. Je to dáno pocitem frustrace způsobeným i finančními starostmi, obavami o zabezpečení rodiny a tak dále. Člověk pociťuje náhlou prázdnotu a nenaplněnou potřebu sebeuplatnění. Nakonec se s tím ale většina lidí smíří, přes ztrátu zaměstnání se přenese a jde dál.

Pomůže, když budete o svých problémech mluvit s rodinou, s přáteli a nebudete v sobě své pocity dusit. Důsledky vaší nezaměstnanosti se stejně projeví, například omezením rodinného rozpočtu nebo ve vaší zvýšené náladovosti či citlivosti. Mohou se tak ve výsledku zhoršit i vztahy v rodině.

Co by měl člověk udělat jako první, když se dozví, že dostal výpověď?

Celý článek čtěte ve čtvrtečním magazínu Ženy, který je součástí regionálních Deníků

Psycholog Martin Zikmund při fotografování pro Deník
Psychoterapeut Martin Zikmund: Naději lidé musí hledat vždy uvnitř sebe

Dále v magazínu Ženy najdete:

- Inspirace: Pastelové barvy pro dobrou náladu
- Krása: Vlasy, jaké chceme
- Vztahy: Otec, první kamarád dcery
- Relax: Vzpomínky na saunu

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.