Předchozí
1 z 6
Další

Železniční vagón

Nakládka dřeva na nádraží v Týnci nad Sázavou.Nakládka dřeva na nádraží v Týnci nad Sázavou.Zdroj: Deník/Zdeněk Kellner
Nymburk je známý železniční uzel a obecně je považován za město železničářů. S tím souvisí i dlouhá tradice výroby a opraven železničních vozidel. Dříve fabrika nesla název ŽOS Nymburk. Na její tradici nově navázala firma Nymwag, která se během pár let propracovala na třetího největšího výrobce železničních vagónů v Evropě. V současné době vyrábí přibližně 1 500 vagónů ročně, přičemž cena jednoho činí kolem 100 tisíc euro. Mottem firmy je heslo: Vagóny – skutečná vášeň.

Obklady RAKO

Dlaždice RAKO v pražské čistírně vodDlaždice RAKO v pražské čistírně vodZdroj: wikimedia commons/VítVít
Keramické výrobky značky RAKO mají více než století zvuk i za hranicemi naše státu. Začaly se vyrábět již na konci 19. století, kdy se podnik jmenoval Moravia. Od té doby několikrát změnil název, když právě RAKO se vryl do paměti asi nejvíce. Věhlasu dosáhla továrna především v době první republiky, kdy vedle podniku na Šamotce existoval ještě Keram. V druhé polovině 20. století přibyl ještě další závod u Lubné. RAKO I (Šamotka) a RAKO II (Keram) později zanikly, RAKO III (u Lubné) existuje dodnes a spadá pod společnost LASSELSBERGER, s. r. o.

Motocykl JAWA

Ilustrační foto.Ilustrační foto - značka JAWAZdroj: DENÍK/Leona Paroulková
Jedním ze světově proslulých výrobků, které spatřily světlo světa na Benešovsku, jsou motocykly Jawa. Jejich sláva je až taková, že v některých zemích, tak, jako je pro vysavač u nás synonymem lux, se všem motorkám říká jednoduše - jawa. Motocykly se v továrně, kterou založil v Týnci nad Sázavou v první polovině minulého století podnikatel František Janeček, dál vyrábějí. Jejich hodně "zaprášenou" slávu, kterou získaly v meziválečném období a krátce po druhé světové válce, si zatím zpět nevzaly.

Váza Koruna

Skleněná paprskovitá váza nesoucí název Koruna. Sklárny Rückl v Nižboru na Berounsku.Skleněná paprskovitá váza nesoucí název Koruna. Sklárny Rückl v Nižboru na Berounsku.Zdroj: Deník/Michal Bílek
Mezi nejslavnější kousky, které jsou v regionu k prohlédnutí, patří bezpochyby vzácná skleněná paprskovitá váza nesoucí název Koruna. Ta nebyla vyrobena nikde jinde, než ve světoznámých sklárnách Rückl v obci Nižbor. Vázu, jež vznikla podle návrhu profesorky Ludviky Smrčkové, zde považují za vůbec nejvzácnější výrobek. Tento mistrovský kousek vlastní například anglická královna Alžběta II. a získal jej také bývalý český prezident Václav Havel. Vázu si lze prohlédnout v prodejně, která se nachází v nižborském areálu. Cena křišťálového artefaktu je 180 tisíc korun.

Čokoláda Lidka

Čokoláda Lidka.Čokoláda Lidka.Zdroj: Čokoládovna a muzeum Kutná Hora
Čokoláda Lidka patřila za první republiky k těm nejlepším na světě. V létě 2018 (100 let od založení a 60 let od uzavření kutnohorské továrny na čokoládu) výrobu bean-to-bar čokolády v Kutné Hoře znovu obnovili. Dnes už ale Lidku majitelé čokoládovny a muzea nevyrábí ve velké továrně s 500 zaměstnanci, ale v malé manufaktuře. Znovuobnovená Lidka ale sbírá ocenění po celém světě.

Remoska

RemoskaRemoskaZdroj: www.remoska.cz
Remosky se vyráběly nejprve ve Zdicích a od roku 1957 v novém závodu KARMA v Kostelci nad Černými Lesy. Do roku 1991, kdy zde výroba byla zastavena, se remosek různých velikostí a typů vyrobilo 2,7 miliónu kusů. V roce 1994 byla výroba nových remosek obnovena ve Frenštátu pod Radhoštěm. Remoska je elektrický spotřebič, který dodnes najdete v mnohé české domácnosti. První prototypy se objevily již v letech 1953-1955. Od roku 1999 se vyrábí v teflonové úpravě.

Aero Vodochody

Letoun L-159, Aero Vodochody.Letoun L-159, Aero Vodochody.Zdroj: Deník/Martin Divíšek
Aero je největším výrobcem letecké techniky v České republice. Zabývá se vývojem, výrobou, prodejem a servisem vojenské i civilní letecké techniky. Firma je jedna z nejstarších leteckých značek na světě, vznikla už na počátku 20. století. Začínala skromně s opravami letadel.  Dnes firma spolupracuje s řadou světových výrobců.