Podle informací serveru DailyMail byl nalezen mrtvý v Texasu a existuje podezření, že spáchal sebevraždu. O tom, že si zřejmě sáhl na život, mluví i další média. Příčina jeho smrti ale zatím nebyla oficiálně zveřejněna.

Ve zprávě mluvčí Justine Huntová, potvrzující v neděli 20. listopadu hercovu smrt, je uvedeno: „Bohužel je to pravda. Respektujte prosím soukromí jeho rodiny a přátel v této hrozné době, kdy se vyrovnáváme se ztrátou tak úžasné lidské bytosti. Velmi miloval svou rodinu, přátele a fanoušky. Bude zde opravdu chybět.“

Zdroj: Youtube

Neohrožení Strážci vesmíru si svého času získali srdce fanoušků po celém světě. Nad odchodem jednoho z nich teď truchlí nejen oni, ale i hercovi kolegové. Jak informoval web imdb.com, Walter Emanuel Jones , kolega z Power Rangers, uctil herce v prohlášení pro People a nazval ho „inspirací pro mnohé“. „Je tak smutné ztratit dalšího člena naší rodiny Strážců,“ řekl Jones, který hrál černého Strážce vesmíru. „Měl divoký smysl pro humor. Měli jsme svůj podíl na našich vzestupech a pádech. Mé modlitby míří k jeho rodině a všem, komu bude chybět,“ dodal.

Nejslavnější strážce vesmíru

Do diváckého povědomí se Jason David Frank zapsal především díky roli Tommyho Olivera v televizním seriálu Power Rangers, pojednávajícím o pětici teenagerů, kteří ovládají bojová umění a byli obdařeni zvláštními schopnostmi, aby zachránili Zemi před zlem. Proti čarodějnici a jejím netvorům se za pomoci morfování mění v superhrdiny. Jejich postavy byly velmi oblíbenou a žádanou hračkou dětí i u nás.

Karel Heřmánek mladší
Karel Heřmánek mladší: Být srovnáván se svým otcem bylo trochu stigma

Konkurz na roli, která mu změnila život, vyhrál Frank v roce 1993. Původně měla být Jasonova postava pouze v deseti epizodách, ale díky své popularitě byl, jak uvádí web imdb, v sérii „Power Rangers“ déle než kterýkoli jiný strážce a také měl větší škálu barev. Začal jako záporná postava, která se ale po zbavení kouzla dá na cestu dobra. Zelený strážce se tak stal bílým a poté v různých sériích byl i červeným a černým strážcem. „Měl jeden zelený oblek, pět bílých, dva červené, dva černé, jeden kovový oblek a oblek ve stylu ninja. V průběhu historie Strážce vesmíru se postava Jasona Davida Franka objevila v celkem 225 epizodách,“ píše se na webu.

Herec si zahrál také ve filmech "Mighty Morphin Power Rangers, Power Rangers Zeo, Power Rangers Turbo, v Power Rangers Dino Thunder a Power Rangers Movie. „V roce 2013 si Jason David Frank zopakoval svou roli Zeleného strážce v sezóně 20th Anniversary Strážce vesmíru, která zahrnovala megaválku s mnoha Strážci z dlouhé historie seriálu a naposledy se objevila ve filmu Strážci vesmíru. Dodnes si udržuje obrovskou fanouškovskou základnu, která se táhne po celém světě,“ informuje web IMDb.

Věnoval se bojovému umění

Kromě herectví se Jason David Frank aktivně věnoval intenzivně také sportu a bojovým uměním. Podle webu IMDb vytvořil svůj vlastní systém bojových umění „Toso Kune Do“, což znamená „Cesta bojové pěsti“ a zahrnuje mnoho různých aspektů bojových umění. „Je držitelem černého pásu osmého stupně v americkém karate, fialového pásu v brazilském Jiu Jitsu a nositelem titulu Master of Muay Thai. Je také vlastníkem a provozovatelem školy bojového umění Rising Sun Karate a MMA se třemi školami v Texasu a jednou v Kalifornii,“ upřesňuje web.

Ján Zákopčaník v době, kdy odcházel z České televize.
Svérázný meteorolog Ján Zákopčaník měl slunce v duši. A pár stínů v životě

Čtyři děti, dvě manželky

Jasonova rodina se zatím k tragické ztrátě otce čtyř dětí, Huntera, Jacoba, Skye a Jenny, nevyjádřila.

Jason David Frank, rodák z Kalifornie, byl podle webu powerrangers.fandom.com ženatý v letech 1994 až 2001 se Shawnou, s níž má tři děti. Syn Jacob se objevil v epizodě „The Ninja Encounter“. „Od roku 2002 je Frank ženatý s Tammie, která se jako on věnuje bojovému umění a má s ní jednu dceru, Jennu. Ta je rovněž herečkou a i ona se věnuje bojovému umění. V roce 2022 Tammie požádala o rozvod s odkazem na nevěru a konflikt mezi nimi,“ uvedl powerrangers.fandom.com. Frank měl bratra Erika Franka, který zemřel v roce 2001 ve věku 29 let.