Lidé, kteří dobyli Kapitol, velmi často přísluší k takzvanému hnutí QAnon, které hlásá celou řadu konspiračních teorií. Nejvýraznější z nich tvrdí, že existuje tajný spolek satanistických pedofilů řídící mezinárodní obchod s dětmi a snažící se sesadit amerického prezidenta Donalda Trumpa. Členy tohoto spolku jsou přitom liberální hollywoodské hvězdy, politici z Demokratické strany a vysocí státní úředníci. Vůdci spolku pak mají být Hillary Clintonová, Barack Obama a George Soros.

QAnon šaman. V USA je rozšířené konspirační hnutí QAnon, jehož nejviditelnějším zástupcem se při lednovém útoku na Kapitol stal rohatý Viking Jake Angeli z Arizony
QAnon. Když věříte, že světu vládnou satanističtí pedofilové

Ačkoli je ta představa pro mnohé nejspíš velmi lákavá, musím je zklamat. Svět tímto spolkem určitě řízen není. On totiž svět zkrátka nikdo neřídí a nevyužívá k tomu žádné čipy ani signál 5G. Dějiny i aktuální běh světa jsou spíše důsledkem chaotického jednání každého z nás.

Deník proti fake news.Deník proti fake news.Zdroj: DeníkAle chápu, že s tím se těžko smiřuje. Chaos je totiž příliš komplikovaný a nelze na něj nic svést. Daleko lákavější je představa mezinárodního tajemného spiknutí, dokonale zorganizovaného, s jasně definovanými cíly i zbraněmi. Navíc, když se vám v životě zrovna nedaří a někdo vám poodkryje tuto „pravdu“, kdo by odolal.

Nicméně znovu zopakujme: žádní pedofilové svět neřídí. Mrzí vás to? Bohužel je dost lidí, které ano.