Předchozí
1 z 7
Další

Petrovy kameny

Petrovy kameny v národní přírodní rezervaci Praděd jsou jednou z nejcennějších botanických lokalit v Česku. Nejen na vrchol, ale i sem šlapou o prázdninách davy turistů. Protože dochází k nerespektování zákazu vstupu, musela Správa CHKO Jeseníky posílit oPetrovy kameny v národní přírodní rezervaci Praděd jsou jednou z nejcennějších botanických lokalit v Česku. Zdroj: Deník/Daniela Tauberová

Legendami opředená skupina skal se nachází v Hrubém Jeseníku nedaleko Pradědu. Dominují hlavnímu horskému hřebenu od Pradědu k sedlu na Skřítku. Při čarodějnických procesech v 17. století byly Petrovy kameny označovány jako místo čarodějnických sabatů, kde se setkávaly čarodějnice s ďáblem.

Petrovy kameny byly vyhlášeny přírodní rezervací a jsou součástí Národní přírodní rezervace Praděd. Nejsou přístupné veřejnosti. Během turistické sezony strážci přírody hlídají vzácnou lokalitu a nedovolený vstup na skaliska pokutují. Kolem kamenů prochází hlavní hřebenová trasa, ze které je rozhled na Praděd či masiv Mravenečníku s Dlouhými stráněmi.

Hranická propast

Hranická propast.Hranická propast.Zdroj: Deník/Ivan Němeček

Hranická propast se nachází na pravém břehu Bečvy v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic. S celkovou naměřenou hloubkou 473,5 metru je nejhlubší propastí České republiky. Zdánlivé dno jícnu tvoří zelené Jezírko, ale propast pokračuje zatopenými prostorami podstatně hlouběji.

Díky rekordní hloubce vody 404 metrů je nejhlubší zatopenou propastí světa. Jejího dna však stále není dosaženo. Na samé dno zatím nepronikla žádná sonda ani miniponorka. Podle pověsti skočil do propasti na koni moravský král Mojmír II., aby totéž v noční temnotě udělali jeho pronásledovatelé z řad zrádných velmožů ohrožujících Moravu.

Nová vyhlídková plošina umožňuje nádherný výhled na jícen propasti dlouhý 104 a široký 34 a hluboký přes 69 metrů.

Peklo jménem uherskohradišťská věznice

Bývalá věznice v Uherském Hradišti pohledem od popraviště.Bývalá věznice v Uherském Hradišti pohledem od popraviště.Zdroj: Víťa Hybler

Nejtemnější část historie věznice v samém centru Uherského Hradiště se týká období po 2. světové válce, kdy v ní probíhaly retribuční soudy a 29 lidí tam popravili. V době procesů inscenovaných komunistickou mocí, se věznice stala místem utrpení stovek lidí z řad politické opozice i zcela nevinných. Byli trýzněni a vyslýcháni vyšetřovacími metodami gestapa.

Zříceninu Hradisko obsadili loupežníci

Zřícenina Hradisko u Rožnova pod RadhoštěmZřícenina Hradisko u Rožnova pod RadhoštěmZdroj: se svolením VBeskydech.cz

Pozůstatky středověkého hradu Hradisko ze 14. století se nachází tři kilometry od Rožnova pod Radhoštěm. Už v polovině 16. století byl hrad opuštěn. Později jej obsadili loupežníci, kteří přepadávali okolní osady. Skutečnost, že zřícenina ještě zdaleka nevydala všechna tajemství, potvrzuje nález sklepních prostor hradu z nedávné doby.

Hrad Lukov – středisko boje Valachů za svobodu

Návštěva hradu Lukova na Zlínsku je skvělou příležitostí na zpestření rodinného výletu.Hrad Lukov na ZlínskuZdroj: Deník/Jan Karásek

Hrad Lukov byl ve 13. století součástí sítě hradů, které tvořily ochranu východní hranice českého království. Za třicetileté války byl střediskem Valachů bojujících za osobní a náboženskou svobodu. Po vypálení a poničení švédskými vojsky chátral, na konci 18. století byl definitivně opuštěn. Zříceninu dnes opravují členové Spolku přátel hradu Lukova.

Kaple Barborka je hrobkou buchlovských pánů

Barborka - kaple sv. Barbory na kopci Modla je hrobkou buchlovských hradních pánů rodu Petřvaldů a Berchtoldů. Letní deník – Tajemno Střední a východní MoravaBarborka - kaple sv. Barbory na kopci Modla je hrobkou buchlovských hradních pánů rodu Petřvaldů a Berchtoldů. Zdroj: Deník/Pavel Bohun

Necelý kilometr od hradu Buchlova, na vrcholu kopce jménem Modla, kde dříve stávalo keltské hradiště, stojí kaple sv. Barbory, lidově zvaná Barborka. Postavili ji ve 13. století a pro majitele buchlovského panství z rodů Petřvaldů a Berchtoldů sloužila až do 20. století jako pohřební. Velkou hrobkou se stala krypta kaple.

Na barokním hřbitově ve Střílkách se doposud pohřbívá

Unikátní barokní hřbitov ve Střílkách na Kroměřížsku.Unikátní barokní hřbitov ve Střílkách na Kroměřížsku.Zdroj: Deník/Jiří Kopáč

Za vzácné umělecké dílo je považován barokní hřbitov ve Střílkách. Byl zbudován v letech 1730-1743. Jeho plocha činí kolem 2000 metrů čtverečních. Prostor hřbitova byl vytvořen násypem na svahu blízko kostela a je značně vyvýšen nad své okolí. Jedná se o jeden z mála barokních hřbitovů, kde se doposud pohřbívá.