Novoroční ohňostroj ZRUŠENO!
KDY: 1. ledna 
KDE: Chrudim 
ZA KOLIK: zdarma 

Novoroční ohňostroj se bude konat 1. ledna od 17 hodin v Klášterních zahradách v Chrudimi. Klášterní zahrady budou pro veřejnost v době konání ohňostroje uzavřené. Diváci si budou muset ve městě najít místo, odkud si světelnou podívanou užijí na dálku.

Silvestrovský ohňostroj
KDY: 31. prosince 
KDE: Choceň 
ZA KOLIK: zdarma 

Ohňostroj si užijí také obyvatelé Chocně, a to přímo 31. prosince od 18 hodin. Odpálen bude z Paraple, odkud by měl být viděn ze zahrad a oken. ,,Děkujeme za shovívavost, ohleduplnost a dodržování nařízení nejen v době ohňostroje. Děkujeme za celý rok 2020," vzkazuje město Choceň svým obyvatelům.

Procházkování v Litomyšli
KDY: kdykoliv 
KDE: Litomyšl 
ZA KOLIK: zdarma 

Městská oslava silvestra byla v Litomyšli kvůli vládním opatřením zrušena. Na Smetanově náměstí tak nebude ohňostroj, ani stánky s čočkovou polévkou. Oslavy ale můžete vyměnit za příjemnou procházku. Vyrazit můžete kdykoliv na Nový rok i o prvním lednovém víkendu. Mnoho tipů najdete na www.andelskalitomysl.cz. Objevte v Litomyšli třeba secesní orloj. Secesní orloj najdete na věži staré radnice v prvním patře a pochází z roku 1907. Ukazuje místní sluneční čas ve čtyřiadvacetihodinovém formátu. Zajímavostí litomyšlského orloje je, že má půlnoc (24 hodin) v nejvyšším bodě ciferníku. Ve čtyřech rozích desky orloje se na zlatém pozadí nacházejí čtyři ženské postavy symbolizující roční období. Nápis v překladu hlásá: ctnost se rodí na každém místě, všechny vyzývá, otroky i krále! Na radniční věži najdete i Litomyšlský loket – míru, dle které si švadlenky kontrolovaly, zda je při nákupu látky prodávající neošidil. V Litomyšli se ale můžete vypravit také za ležícím lvem nebo zlatou rybkou.

Zámecká stopovačka 
KDY: denně 10 až 16 hodin
KDE: zámecké valy 
ZA KOLIK: zdarma 

Zábavná, ale také poučná hra zavede nejmenší návštěvníky o pár stovek le zpátky - poznají málo známé dějiny pardubického zámku. Hrací plánek si zájemci mohou zdarma vyzvednout ve schránce umístěné v zámecké bráně nebo si ho stáhnou a vytisknou z webu na adrese www.vcm.cz/stopovacka. Hru je možné hrát celoročně v době otevření zámeckých valů a nádvoří. Primárně je určena pro děti od 6 do 12 let, ale na své si přijdou i rodiče.

Zámecká zastavení u řeky
KDY: kdykoliv 
KDE: Chroustovice na Chrudimsku 
ZA KOLIK: zdarma

Trasa kolem řeky s vyhlídkami na zámek v Chroustovicích zve k příjemným procházkám, tak i jako přírodní učební pomůcka pro poznávání stromů a rostlin s dvěma informačními tabulemi. Břeh řeky je osázen duby, olšemi a pylodárnými keři. U pěšiny jsou zřízena tři odpočinková místa. GPS: 49°57'1.44"N 15°59'47.65"E 

O významných osobnostech regionu
KDY: 3. ledna
KDE: Český rozhlas Pardubice  

Nedělní ráno můžete strávit společně s Českým rozhlasem Pardubice a Marií Tomsovou. Nenechte si ujít vzpomínky a postřehy ze života v podání známé moderátorky a chrudimské rodačky, začátek v 8:35 hodin. Ve 12:04 začnou Písničky od srdce, tedy hodina pro vaše přání a vzkazy. Můžete telefonovat na číslo 726 464 848. Večer od 18:04 hodin bude patřit kdysi slavným a významným občanům měst Pardubického kraje, na které se dnes už možná trochu zapomnělo, jako je například František Formánek z České Třebové, Hubert Engelmar Unzetig ze Svitavska, Josef Niederle z Lanškrouna, Alois Vojtěch Šembera z Vysokého Mýta a Karel Pippich z Chrudimi. Pardubice Český rozhlas Pardubice si naladíte na Pardubicku na frekvenci 101,0 FM/104,7 FM, na Svitavsku 102,4 FM, na Orlicku 98,6 FM, na Chrudimsku 104,7 FM.

Babiččina Barunka 
KDY: kdykoliv 
KDE: www.rml.cz 
ZA KOLIK: zdarma 

V neděli 3. ledna uvede Česká televize první díl čtyřdílné životopisné série Božena, která je inspirovaná životem spisovatelky Boženy Němcové. Chcete-li se ještě před uvedením filmu dozvědět více o osudu této mimořádné ženy a o jejích vazbách na náš region, můžete navštívit web Regionálního muzea Litomyšl (www.rml.cz), kde je dostupná výstava Babiččina Barunka. Dozvíte se mnohé o tvorbě Boženy Němcové, ale také o jejím soukromém životě – dětství a manželství. Dočtete se o pobytu v Litomyšli, kde porodila syna Karla, a také o jejích zastaveních Na Horách u České Třebové, kde ji okouzlila příroda. Od narození Boženy Němcové (rodným jménem Barbory) uplynulo letos v únoru 200 let.