Pokud opravdu raději vyhledáváte hořké než sladké, můžete si poblahopřát. Jste “genetickým vítězem“. Tyto preference vám mohou napomoci k dobrému zdraví. 

Studie zjistily, že střední množství kávy, tedy mezi třemi až pěti šálky denně, snižuje riziko některých onemocnění, včetně srdečních chorob, Parkinsona, cukrovky i několika typů rakoviny. Tyto výhody se však týkají hlavně osob, které si nejraději vychutnávají kávu bez mléka, cukru a dalších dochucovadel.

Popíjení alkoholu v těhotenství může vést k celému spektru zdravotních problémů souhrnně nazývaných fetální alkoholové poruchy
Alkohol v těhotenství? Nevratně mění mozek plodu, ovlivňuje i vzhled dítěte

„Přibývá důkazů naznačujících, že konzumace kávy má přiznivý vliv na zdraví. Většina doporučení ohledně pití tohoto nápoje se však týká kávy černé,“ sdělila CNN docentka preventivní medicíny z chicagské Northwesternské univerzity Marilyn Cornelisová. 

Černá káva je přirozeně bez kalorií, zatímco káva s mlékem a cukrem jich může obsahovat stovky. „Zdravotní přínosy tím pádem mohou být zcela odlišné,“ dodala Cornelisová.

“Kávový gen“

V předchozím výzkumu tým docentky Cornelisové zjistil, že různé varianty genetické výbavy mohou přispět k rozdílu například v množství vypité kávy denně. Jde o takzvaný kávový gen. „Osoby s touto predispozicí metabolizují kofein rychleji, takže stimulační účinky kávy nepůsobí moc dlouho. Tito lidé tedy obvykle vypijí vetší množství kávy, než jiní,” vysvětluje Cornelisová svůj výzkum.

V nové studii publikované časopisem Nature Scientifc Reports tým americké docentky preventivní medicíny analyzoval jednotlivé typy pijáků kávy. Výzkum rozlišuje milovníky černé kávy od milovníků smetanové a sladké kávy. 

"Zjistili jsme, že pijáci kávy s genem, který způsobuje rychlejší metabolismus kofeinu, preferují hořkou černou kávu. Stejnou genetickou variantu jsme našli i u lidí, kteří upřednostňují obyčejný čaj před slazeným a hořkou čokoládu před jemnější mléčnou," řekla CNN Cornelisová. 

Hořká chuť rovná se mentální stimulace

Tým vědců zároveň přišel s překvapivou myšlenkou. Preference hořké chuti podle nich nemá nic společného s tím, co lidem opravdu chutná.

“Lidé s kávovým genem si raději dají hořkou kávu a čaj, protože si tuto chuť spojují se zvýšením duševní bdělosti, kterou jim způsobuje kofein. Přirozená hořkost kofeinu je pro ně přimo spjatá s psychostimulačním účinkem. Jde o naučené chování,” vysvětluje tezi celého týmu Cornelisová. Totéž prý platí v případě preference tmavé čokolády před mléčnou.

bramborový salát, vánoční klasika
To bylo jídla. Vánočním obžerstvím si lidé koledují o obezitu, ale i cukrovku

Lidské zdraví a čokoláda

Hořká čokoláda obsahuje určité množství kofeinu, je v ní ale mnohem více sloučeniny zvané theobromin. Jde o známý stimulant nervového systému. Vědci ale před jeho nadměrným dávkováním varují. Vyšší množství theobrominu v těle může zvýšit srdeční frekvenci a způsobit špatnou náladu a úzkostné stavy.

Na druhou stranu ale studie zjistily, že malé sousto hořké čokolády každý den může přispívat k dobré kondici srdce a snížit riziko cukrovky. Důvodem jsou flavonoidy, které čokoláda, respektive kakao, obsahuje. O těchto antioxidačních sloučeninách je dlouhodobě známo, že zlepšují průtok krve. 

Další potraviny, které obsahují flavonoidy: zelený, oolong a černý čaj; červené víno; kapusta; cibule; bobule; citrusové plody a sójové boby.

“V budoucnu se chceme zaměřit na studie genetických preferencí u dalších hořkých potravin, které jsou obecně spojovány s pozitivními zdravotními účinky. Mohlo by se ukázat, že jedinci, kteří jsou predisponováni ke konzumaci většího množství černé kávy, podvědomě inklinují ke zdravějšímu životnímu stylu,” vysvětluje na konci studie docentka preventivní medicíny Cornelisová.