„Kandidatury jsem se vzdal až po losování čísel. Podle zákona musí být sada úplná,“ uvedl Kopecký s tím, že pokud lidé přece jen zvolí jeho, hlas se stane neplatným.

Místní výbor ODS, za kterou měl Kopecký do Senátu kandidovat, věc dovysvětlil. „Registrační úřad již neměl možnost změnit podobu hlasovacích lístků, tudíž kandidát na něm je nadále uveden. Úřad ale musí zajistit, aby prohlášení bylo uveřejněno v každé volební místnosti tak, aby se voliči o vzdání se kandidatury dozvěděli,“ je napsáno v odpovědi na dotaz veřejnosti.

Psali jsme již:

Josef Jan Kopecký - kandidát za ODS do Senátu na Orlickoústecku.
Kopecký vzdal kandidaturu do Senátu. Přiznal, že řídil opilý

Na Orlicku se tak senátorem stane buď letohradský starosta Petr Fiala (KDU-ČSL), nebo technolog Miroslav Ešner, který kandiduje za hnutí ANO.

Ešner se zviditelnil v roce 2020, když na facebookovém profilu sdílel kontroverzní názor o tom, že pandemie nemoci covid-19 je biologická zbraň namířená proti Číně. Další Ešnerem sdílený příspěvek doporučoval, jak se proti koronaviru bránit. „Metoda prevence je udržet váš krk vlhký, nenechat ho na chvíli suchý. Nezachovejte tedy žízeň, protože jakmile je membrána v krku suchá, napadne vaše tělo do deseti minut,“ varovalo krkolomnou češtinou psané oznámení, které Ešner sdílel na sociální síti.

Do senátních voleb na Orlicku jdou tři kandidáti, Petr Šilar už mandát neobhajuje
Covid je biologická zbraň, tvrdil. Teď chce do Senátu. S ním i průvodčí a herec

Orlickoústecko zřejmě bude v republice raritou, vítěz voleb bude totiž s největší pravděpodobností znám už po prvním kole. To se v historii Česka stalo zatím jen třináctkrát, zpravidla však z jiného důvodu než tomu letos bude na Orlickoústecku - a to díky výrazné popularitě některého z kandidátů.

Senátní volby se budou konat v 27 obvodech spolu s volbami do zastupitelstev obcí 23. a 24. září, o týden později se bude hlasovat v druhém kole, pokud nebude v daném obvodě senátor zvolen již o nadcházejícím víkendu.

Podle zákona se senátorem stane kandidát, který získá více než 50 procent hlasů. Obvykle se hlasy rozloží mezi více kandidátů, remíza je však nepravděpodobná.

Vítěz senátorských voleb na Orlickoústecku usedne na křeslo po Petru Šilarovi (KDU-ČSL), který zastával tento post od roku 2010. „Pan Šilar je v důchodovém věku, chce odpočívat, věnovat se rodině a včelaření,“ vysvětlil mediální koordinátor lidovců Simon Dytrych, proč už se Šilar nechystá obhajovat.

Hlasy odevzdané Kopeckému budou neplatné.Hlasy odevzdané Kopeckému budou neplatné.Zdroj: Deník/Karolína Velšová