„Zalovte v paměti, prolistujte staré zažloutlé sešity, najděte papírky s narychlo napsanými recepty. Hledáme prosté i sváteční dobroty, které se vařívaly na Chrudimsku," říká autorka projektu, výtvarnice a vyhlášená kuchařka Kamila Skopová.
Na webových stránkách www.kuchtanek.cz už jsou první recepty, lze je ale vyhlašovateli doručit prostřednictvím kuponů, které jsou umístěny v restauraci v Muzeu, informačním centru nebo v předprodeji divadla. Všechny recepty zhodnotí porota a ty vítězné budou součástí nové kuchařské knihy.
Řepánky
Těsto: 500g polohrubé mouky, 80g másla nebo Hery, 100g cukru, 2 žloutky, špetka soli, půl kostky kvasnic, 250ml mléka.
Náplň: půl středně velké cukrové řepy, 50g mletého máku, skořice, sekané ořechy, cukr dle chuti.
Řepu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle a povaříme s trochou vody. Přidáme mletý mák, povaříme do měkka a ochutíme ostatními přísadami.
Ze surovin na těsto vypracujeme kynuté těsto jako na buchty. Vykynuté těsto rozdělíme na menší kousky, naplníme mákem, zabalíme jako buchty, naskládáme na vymaštěný plech kousek od sebe jako vdolky. Necháme chvíli dokynout, potřeme vajíčkem a dáme péci do vyhřáté trouby na cca 180°C. Můžeme i posypat drobenkou.