KUŘECÍ MASO S OVOCEM
4 kuřecí řízky, sůl, chilli koření, 60 g mandlí, 4 kompotované meruňky, 2 dl bílého vína, 4 lžíce cukru, 50 g másla, sůl
Mandle oloupeme, nahrubo nasekáme a na pánvi dorůžova upražíme. Cukr rozpustíme ve světlý karamel, zalijeme vínem a svaříme na hustou omáčku. Přidáme odkapané meruňky a udržujeme v teple. Řízky naklepeme, osolíme, poprášíme kořením, na oleji dorůžova opečeme a dáme na horké talíře. Na pánev přidáme dvě lžíce vody, povaříme, pak vmícháme máslo a přelijeme přes řízky. Na každý řízek dáme horkou meruňku obalenou v karamelu a posypeme sekanými mandlemi.
KRŮTÍ ŘÍZKY NA VÍNĚ
6 krůtích řízků, 30 g oleje, sůl, pepř, 6 plátků šunky, 6 plátků eidamu, 2 dl bílého vína, šálek smetany
Naklepané řízky prudce opečeme na oleji po obou stranách, okořeníme a vyjmeme z pánve. Do pekáče dáme šest půlek plátků šunky, položíme na ně řízky, přidáme druhou půlku plátků šunky a nakonec sýr. Okořeníme a polijeme vínem. Přidáme smetanu a v horké troubě pečeme asi dvacet minut. Podáváme s rýží nebo těstovinami.
ŠPAGETY PO ITALSKU
300 g špaget, 300 g mletého hovězího masa, 40 g másla, 2 lžíce oleje, 1 menší plechovka rajčatového protlaku, 1 mrkev, 1 sklenka červeného vína, 50 g žampionů nebo lžíce sterilovaných hříbků, kousek masoxu, 1 cibule, česnek, worcester, pepř, sůl, strouhaný sýr
Jemně nakrájenou cibuli, utřený česnek a jemně nastrouhanou mrkev osmažíme na rozehřátém másle a oleji, přidáme rajčatový protlak a maso, znovu osmažíme a zalijeme vínem a trochou vody. Přidáme masox, sůl, pepř a dusíme, až je maso měkké a směs má hustotu omáčky. Před koncem dušení přidáme jemně nakrájené žampiony nebo sterilované jemně nasekané hříbky, worcesterskou omáčku a dodusíme.
Špagety uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, propláchneme a okapané urovnáme na talíře. Přelijeme omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.
FRANCOUZSKÉ PALAČINKY
250 g hladké mouky, 150 g cukru, 5 žloutků, 100 g strouhaných oloupaných mandlí, 4 lžíce bílého vína, citronová kůra, vanilkový cukr, skořice
Z přísad (kromě vanilkového cukru a skořice) připravíme těsto, které vyválíme na placku, vykrájíme z něho kolečka, která na oleji smažíme. Ještě teplé palačinky posypeme vanilkovým cukrem se skořicí a podáváme nejlépe s čajem.
Popusťte občas uzdu své fantazii
OMELETA SE SÝREM A BYLINKAMI
8 vajec, 2 sýry typu cottage nebo žervé, olivy, čerstvé bylinky, 100 g másla, 50 g mini rajčátek, bylinkový olej, čerstvé pečivo, sůl, mletý pepř, čerstvý libeček
Dvě vejce opatrně vyklepneme do malé misky a rozšleháme, přidáme sůl a pepř. Na pánvi rozehřejeme máslo a vlijeme do ní připravená vejce. Vejce necháme zatáhnout a pak postupně stahujeme vidličkou kraje omelety ke středu pánve, než se nám propeče. Potom omeletu stáhneme z pánve, namažeme ji sýrem, přepůlíme a zakápneme bylinkovým olejem, ozdobíme mini rajčátkem a bylinkou. Podáváme s čerstvým pečivem.
PIKANTNÍ BRAMBOROVÉ PLACIČKY SE SÝREM
650 g oloupaných brambor, 350 g hrubé mouky, sůl, 3 balení žervé, 4 rajčata, olivy podle chuti, 100 g šunky, 200 g brusinkového kompotu, 1 dl červeného vína, asi 50 g dijonské hořčice, špetka drceného pepře, půlka citronu, kousek sádla, bylinky na zdobení
Brambory uvaříme, scedíme, zaprášíme moukou, osolíme a necháme pod pokličkou spařit. Potom vše necháme vychladnout a zapracujeme do těsta. Vytvarujeme placičky, které osmažíme na rozpáleném sádle. Omáčku připravíme smícháním vína, brusinek, hořčice, šťávy z půlky citronu a pepře. Necháme přejít varem a řádně vychladíme. Placičky teplé nebo studené prokládáme žervém a šunkou a přelijeme vychladlou omáčkou. Ozdobíme bylinkami.
Hovězí a skopové maso bude měkčí a chutnější, když ho při dušení podlijeme dvěma lžícemi přírodního vína.
Dvě kostky cukru rozpuštěné v malém množství octa mohou nahradit v kterékoliv omáčce nebo polévce bílé víno.
Rýži můžeme vařit tak, že na jeden díl rýže přidáme dva díly vody, osolíme, přidáme dvě lžíce oleje, případně ochutíme cibulí, kari kořením apod. Nemícháme, aby se vše vařilo rovnoměrně.
Květák nebo brokolici před smažením povaříme jen krátce, aby nebyly úplně měkké. Při dalším tepelném zpracování dojdou, a navíc by se růžičky při obalování rozpadly.
Připálíme-li cibuli nebo jinou zeleninu, pak to, co není připálené, přendáme do čistého kastrolu, přidáme tuk, přismahneme a až potom podlijeme vodou – jinak by maso nebo omáčka zhořkly.
Při zpracování cibule, podobně jako jiné zeleniny, používáme zásadně nerezové nástroje, abychom zamezili úbytku vitaminu C. Krájíme ji ostrým nožem od kořenového konce směrem k naťovému, aby se nerozpadla. (za)