Jistotou pro začátečníky jsou malé sazeničky, které si koupí v zahradnictví. Hodní sousedé vás mohou obdarovat bylinkou, získanou oddělením z trsu, což je například pažitka, meduňka, máta, dobromysl nebo mateřídouška. Zkušenější pěstitelé provádějí výsevy v předjaří doma, rostlinky dávají do truhlíků až v polovině května, kdy už nehrozí mrazíky. Od poloviny května můžete vysévat semínka bylinek už přímo do květináčů. Jen počítejte s tím, že třeba meduňka si dá na čas, prvních lístků se dočkáte až po měsíci. Majoránka, bazalka nebo řeřicha budou venku během pár dnů.

Vinař Oldřich Palička z Odrlic ukazuje ranou odrůdu Solaris.
Sladké hrozny vypěstované doma: Máte vůbec šanci uspět?

Jakou nádobu bylinkám vyberete, je na vás. Bylinkovou klasikou jsou hliněné květináče a dekorativní terakotové truhlíky. Jen opravdu nesmíte zapomenout na zálivku, jinak rostlinky rychle zaschnou. Na dno nádob nezapomeňte dát drenážní vrstvu ve formě kamínků, štěrku nebo hliněných střepů, aby vám nezačaly uhnívat kořínky. Sázku na jistotu bývají samozavlažovací truhlíky a nádoby. Vysaďte do nich mladé natě – třeba vysetý kopr, kerblík, koriandr, řeřichu. Dařit se tam bude pažitce, kadeřavé nebo naťové petrželce.

Opatrně se zálivkou při pěstování středomořských bylinek jako je levandule, rozmarýn, tymián nebo svatolina. Udržujte substrát jen mírně mokrý a občas nechte proschnout. Častou příčinou, proč oblíbená levandule méně zkušeným pěstitelům zaschne, je právě přemíra zálivka. Zničí ji přemokření. Pro výsadbu použijte speciální substrát na  bylinky. Pokud máte k dispozici kompost, smíchejte ho se zeminou a pískem, bylinkám bude také tato směs svědčit.

Nejlepší je dešťovka

Na zalévání je nejlepší dešťovka, pokud ji ale nemáte možnost nachytat, používejte vždy odstátou vodu. Všechny substráty obsahují živiny na šest týdnů, s hnojením proto vyčkejte až po dvou měsících.

Většina bylinek, například šalvěj, rozmarýn, tymián, oregano, majoránka, estragon či levandule, vyžaduje prosluněné a teplé stanoviště. Nezapomeňte avšak na zastínění při prudkém letním poledním slunci. Máta, meduňka, pažitka, kerblík či libeček mají raději lehké přistínění. Pokud s pěstováním začínáte, nasázejte do jednoho truhlíku rostliny s podobnými nároky, například drobnolistou mateřídoušku, tymián a oregano.

Pokud máte na zahradě dostatek lískových oříšků, dříve nebo později se objeví veverka.
Krtek a kamarádi. Vytvořte prostor pro šťastný život hmyzu i drobných živočichů

Různé druhy oblíbené bazalky vysaďte do jedné nádoby. Pro začátečníky snadnější pěstovat drobnolistou bazalku, která tvoří kompaktní keříky. V průběhu sezóny vysévejte klasickou a thajskou bazalku. Velmi nenáročné rostlinky jsou máta, chcete-li ji do mojita, obstarejte si mátu klasnatou, a  meduňka. Nepotřebují ani speciální substrát, porostou i v zemině z krtince. Nicméně lépe jim bude vyhovovat větší nádoba. Nebojte se nůžek, především rostliny s dřevnatým stonkem, jako je třeba tymián, rozmarýn nebo šalvěj, pravidelně zastřihujte pro větší košatost.

Dobří sousedé

Při sesazování bylinek do jednoho truhlíku dávejte k sobě rostlinky se stejnými požadavky na zálivku.

Pažitka, petrželka, bazalka, meduňka a máta patří vlhkomilné bylinky, dopřejte jim zálivku častější – v létě každý den, aby substrát měly pořád trochu vlhký. Stejně tak potřebují i více živin, vhodné je hnojení jednou za dva týdny.

Rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano, mateřídouška, levandule a majoránka patří mezi suchomilné bylinky. Bude jim proto svědčit pěstování ve společném truhlíku. Už víte, že zálivku potřebují střídmou, hnojení také postačí v menší míře, jednou měsíčně.