Agrární komora ČR na sociálních sítích označila amatérské fotografy za bezohledné a lhostejné k cizímu majetku. Pole bývají pošlapaná, někteří šoféři ve snaze zvěčnit své auto obklopené červení neváhají vyjezdit v porostu koleje. Zemědělci tak přicházejí o značné finanční prostředky. „Pokud uvidíte na poli červený jetel, tedy inkarnát, znamená to, že jde do zralosti a není určen ke krmení, ale jde o šlechtitelský počin. Semínka pěstitelé prodávají do zahraničí a vylepšují si tak finanční situaci,“ vysvětluje ředitelka Agrární komory v Chrudimi Vanda Rektorisová.

ŽLUTÁ NEBO ČERVENÁ

Soukromý zemědělec Jaroslav Kopista u Úhřetic červený jetel nepěstuje, ale chování nadšených fotografů odsuzuje. „Všichni nadávají na řepku a když se na poli objeví něco jiného, tak to zničí. Tak ať se vyfotí u řepky – vždyť je to jedno, jestli žlutá nebo červená,“ míní.

Zářivé barvy neposkytuje jen nachový jetel inkarnát, jsou i další oku lahodící plodiny. V těchto dnech například rozkvetlo pole u Rovně na Pardubicko, na kterém je osetý fialový mák. Pokud by si někdo chtěl utrhnout kytku do vázy, dlouho mu nevydrží, protože vadne téměř okamžitě. Smůlu mají i ti, kteří by se chtěli poveselit díky morfinu. Fialový mák ho má totiž velice málo.