Šrapnely potlučené a rozpárané boky cisteren, prohnuté plechy, rozbitá okna. Střepiny prošly i do kabin a zaryly se do sedaček, ve kterých cestou k zásahu seděli hasiči. Ty před explozí zachránila souhra okolností, ale i jejich výcvik.

Jednotky záchranářů, které na místo přijely jako první, narazily na překážku hned na vrátnici. Vrátný je odmítal pustit dovnitř, protože zaměstnanci volali linku 112 přímo a ne stanoveným postupem přes podnikový dispečink.
Hasiče tím zdržel o pár minut a vlastně to bylo i štěstí. Při příjezdu na místo zastavily cisterny tak, aby je kryl ochranný val. Následný výbuch je tak nezasáhl naplno.

Co se na místě explozí dělo poté, co hasiči museli ustoupit, dokumentuje stav cisteren, které už hasiči mají zpět v garážích.

VOZY MUSÍ PROJÍT KOMPLETNÍ OPRAVOU

„Každé auto je poškozené jinak, ale musím říci, že prvotní informace byly optimističtější, než je realita. Vozy jsou pojízdné, ale jen v tom smyslu, že z místa výbuchu odjely vlastní silou. Nyní musí projít kompletním ohledáním a případně opravou a revizí," sdělil Aleš Černohorský, náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje.

„Jsou tam prosekané díry od šrapnelů a také promáčkliny od tlakové vlny. U vozu dobrovolných hasičů je na první pohled poškozené jen okno, ale při bližším ohledání bylo vidět, že celá nástavba za kabinou je výbuchem hnutá," popsal Aleš Černohorský.