Přes pět hodin letového programu nabídne divákům v sobotu i v neděli Aviatická pouť v Pardubicích. K tomu budou k vidění pozemní ukázky letecké historické i současné techniky.

„Jsme rádi, že se nám podařilo sjednat vystoupení polského pilota Lukasze Czepiely, který je známý téměř po celém světě, díky svému výkonu v březnu letošního roku, kdy s letounem dosedl na přistávací plochu určenou pro vrtulníky. Plocha měla průměr 27 metrů a byla umístěna na vrcholu dubajského hotelu Burdž al-Arab ve výšce 212 metrů nad zemí," uvedl Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti. Polský pilot přiletí i se svým proslaveným letounem Carbon Cub.

Lukas Czepiela přistál s letadlem na mrakodrapu
Pardubice ohromí pilot, který přistál s letadlem na mrakodrapu Burdž al-Arab

Zajímavá bude i ukázka  letecké akrobacie. Bude se létat na historických dvouplošnících i moderních akrobatických speciálech a nebude chybět ani akrobacie vrtulníku. Vystoupí i litevský akrobat a showpilot Jurgis Kairys, jehož vystoupení doprovázené mohutnou kouřovou stopou se stalo součástí již mnoha významných airshow. „Na obloze nebudou chybět ani taková jména jako Martin Šonka, Petr Kopfstein a další. Představí se i dvojice ze skupiny Flying Bulls Aerobatics Team," dodal Rudzinskyj. Zpestřením odpoledního programu bude závod mezi pilotem ve vzduchu a rychlým Ferrari na zemi.

Vedle ukázek na obloze čeká na návštěvníky i celodenní pozemní program. Tradiční divadelní scény předvedou Kluby vojenské historie. Zážitkem může být také možnost prolétnout se ve simulátoru. „Připravena bude pestrá směsice letounů, se kterými se budete moci prolétnout a vyzkoušet si virtuální vyhlídkový let nad vámi vybranou krajinou," popsala členka organizačního týmu Marie Schillerová. Součástí pouti je dětský den a pozemní program doplňuje Air food festival, gastro setkání foodtrucků.

Doprava na Aviatickou pouť

Pro cestu na letiště organizátoři doporučují využít vlak nebo letištní expres - historický vlak, který vás doveze přímo do areálu letiště. Pardubický dopravní podnik připravil posilové spoje MHD, které dopraví návštěvníky od hlavního nádraží k hlavnímu vstupu na letiště. Jízdní řád a další podrobnosti je uveden na internetových stránkách www.aviatickapout.cz

„Pro cestu autem si vytvořte dostatečnou časovou rezervu, abyste mohli včas zaparkovat. Organizátoři a barevné dopravní značení  budou zajišťovat navádění aut k vyhrazeným parkovacím zónám,“ poradil Petr Navrátil z organizačního štábu akce. Připraveno je asi 2000 parkovacích míst, zejména u závodiště a u letiště. 

Přístupové cesty. Aviatická pouť v Pardubicích.Přístupové cesty. Aviatická pouť v Pardubicích.Zdroj: archiv pořadatele

Brány letiště se otevírají po oba víkendové dny v 8 hodin ráno. Letový program, který je po oba dny stejný, startuje v 11:30 hodin. Jednodenní vstupenka je k mání za 499 Kč, rodinný jednodenní vstup pak stojí 999 Kč.

Připomeňte si, jaké to bylo na Aviatické pouti vloni.