„My tu tentokrát nabízíme odrůdu Anuschka. Je to žlutá brambora, která se tolik nerozváří a dalo by se říci, že je vhodná prakticky k jakémukoliv využití. Kromě toho se ještě zabýváme i pěstováním odrůdy Marabel, jíž se ale ve srovnání s Anuschkou letos urodilo asi o třetinu méně," uvedla Alena Kaplanová, která spolu se svým manželem pěstuje brambory v poměrně malém množství na své zahradě u Dolních Ředic na Pardubicku. Na trhu jich každoročně oba prodají jen několik metráků.

„Většina zákazníků odrůdy moc nerozlišuje. Někteří se tu a tam zeptají, jestli jsou naše brambory vhodné spíš na salát nebo třeba na přípravu kaše, ale to je tak všechno. Lidé spíš oceňují, že se jedná o brambory od drobných pěstitelů, které jsou minimálně chemicky ošetřovány. My chemii takřka vůbec nepoužíváme, manžel provede maximálně jeden postřik v případě napadení mandelinkou. Lidé navíc oceňují i to, že brambory sklízíme ručně. Pro každou z nich se sice musím sama sehnout až na zem, ale výsledkem je, že takto sklizené brambory jsou už na první pohled lákavější, než ty omlácené z kombajnu," pokračuje pěstitelka.

Že by zákazníci upřednostňovali spíše velké hlízy před malými, to se podle prodejců říct nedá. „Kdo potřebuje brambory do salátu, ten si koupí spíš větší. Někdo ale vybírá zase jen ty nejmenší, když si je hodlá například připravit pečením na plechu v troubě," doplnila Alena Kaplanová.

Jiný pěstitel Petr Štěrba nabízel včera na svém stánku odrůdy Agria žlutomasá a Adéla v ceně 12 korun za kilo. „Mně víc chutná odrůda Agria, která se také tolik nerozváří. Její další výhodou je, že při dobrém uskladnění vydrží až do následujícího dubna, zatímco Adéla má tendenci klíčit o něco dřív," popisuje Petr Štěrba sortiment na svém stánku. Ani jím nabízené brambory přitom nepocházejí z Vysočiny nebo z jiné vyhlášené bramborářské oblasti.

„Jsou to vlastně brambory z Polabí, které vyrostly na polích mezi Přeloučí a Kolínem. Mám zatím s uvedenými ranějšími odrůdami v této lokalitě jen ty nejlepší zkušenosti, sklizeň tam bývá dobrá rok co rok. Vysočina zase přeje spíše pozdním odrůdám," vysvětluje Petr Štěrba.