Zbytečnost. Diskriminace. Administrativa navíc. Tak mluví odborníci, politici i pořadatelé akcí o papíru, který zakazuje držení některých zbraní a také ruší kategorii D a zbraně z ní přesouvá do kategorie C. Tím jim tak dává nálepku „k registraci". A právě zmíněný přesun se týká vojensko historických akcí.

Akce s vojenskou tematikou▸ 20. května, Přelouč
Tank Power Show
▸ 3. - 4. června, Pardubice
Aviatická pouť
▸ 23. - 26. června, Pardubice
75 let Silver A / Heydrichiáda
▸ 18. - 20. srpna, Králíky
Cihelna 2017
▸ 19. srpna, Mladějov
Mladějov 1915

To, zda se nad nimi začne smrákat, ukáže až budoucnost. „Evropská směrnice nemá dopad pro nás, ale pro naše zákonodárce, kteří musí napsat novelizaci zbrojního zákona. A na nich záleží, jak se k tomu postaví," řekl ředitel králické Cihelny Marek Bartoš.

Zatím nijak nepanikaří a významného dopadu na Cihelnu a ostatní akce se v první fázi nebojí.

Postoj zákonodárců a další kroky s napětím ale očekává ředitel vzpomínkových akcí Königgrätz 1866 Radek Balcárek. „Pokud se jedná o připomínky bitvy u Hradce Králové, tak v případě přijetí této normy hrozí její konec," sdělil Deníku.

Jasno má i historik Východočeského muzea Pardubice a odborník na zbraně Jan Tetřev. Směrnice je zbytečná, zákon, který tu funguje patnáct let, stačí. „Je přiměřeně přísný pro držitele zbrojních pasů, ale přitom institucím, jako jsou muzea, umožňuje relativně svobodně dýchat," podotkl Tetřev.

Boje před krajským úřadem jako pozvánka na akci Cihelna 2015
Historik: Stávající zákon funguje